24/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Negoslavčanke u Borovu organizovale radionicu o Jovanki Broz

3 min read

U Borovu je u petak uveče održana radionica “Jovanka Broz, od glamura do zaborava”. Radionica je organizovana u okviru projekta “Žene sa istoka III”, koji provodi Udruženje žena “Negoslavčanke” sa partnerima, među kojima je i borovski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

Lik Jovanke Broz, supruge Josipa Broza Tita, koja je više od tri decenije prisilno provela u izolaciji, siromaštvu i bolesti oživela je u ispovednom tonu i prvom licu Milica Šarčević Tunjić, profesorka srpskog jezika i književnosti. Za mladu Milicu, koja je u ranijim ciklusima ovog projekta bila i Milica Stojadinović Srpkinja i Desanka Maksimović, uloga Jovanke Broz bila je najteži zadatak.

– Oko 70 odsto žena u publici su iz vremena kad je živela Jovanka Broz i plašim se, s obzirom da sam puno mlađa, da nešto pogrešno ne kažem. Ujedno, nema toliko pisanih podataka o Jovanki, verovatno iz razloga što ona nije vladala već je bila pored onoga koji je vladao – priča naša sagovornica.

Bez obzira na sve, smatra da stasita Ličanka, koja je sa 17 godina otišla u partizane, nije bila tek puki ukras.

– Na osnovu onog što sam pročitala mislim da ona nije bila tek neki ukras, jer je puno znala. Ipak je imala čin majora, posle i potpukovnika, žargonski rečeno bila je “zverka” – kaže Milica, koja je kostim za ovu ulogu posudila iz majčinog ormara.

Radionici je prisustvovala i penzionerka Ljubica Mirosavljević iz Borova.

– Jovanku Broz pamtim po njenoj lepoti i eleganciji. Bila je draga, a predavanje odlično. Žao mi je što nisam bila na izložbi u Beogradu, na kojoj je izložena njena garderoba, ali verujem da će biti prilike – kazala je Ljubica.

Reč je o petoj iz ciklusa radionica o Jovanki Broz, podsetila je voditeljka projekta “Žene sa istoka III” i predsednica Udruženja žena “Negoslavčanke” Biljana Pejić.

– U junu nam sledi ciklus radionica posvećen glumici Sonji Savić, zatim kreativne radionice i završna konferencija projekta, koji završava krajem avgusta, a finansira se sredstvima Srpskog narodnog veća iz Zagreba. Mi smo zadovoljni i raznovrsnošću programa i odazivom žena – ističe Pejićeva.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link