22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

VSŽ: Održan radni sastanak delegacije AP Vojvodina i dožupana Srđana Jeremića

3 min read

Zamenik vukovarsko-sremskog župana iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Jeremić primio je u Palati Srem u Vukovaru delegaciju Autonomne Pokrajine Vojvodine s kojima je razgovarao o nekoliko tema vezanih uz IPA projekte prekogranične saradnje u novom programskom periodu 2021.-2027. godine.

– Radi se o prekograničnoj saradnji kada su u pitanju nacionalne manjine i kulturna saradnja nacionalnih manjina, ali i saradnja iz domena zdravstva, socijale, iz domena zaštite okoliša i energetske efikasnosti. Mnogo je toga gde je potrebno povezati institucije, udruženja i organizacije sa područja Autonomne pokrajine Vojvodine i Vukovarsko-sremske županije što smo uspešno odradili jer je u prirpemi oko 15 projekata na relaciji AP Vojvodine i naše županije. Ovde smo da sve rezimiramo budući da se za mesec dana očekuje raspisivanje prvog Javnog poziva iz ove finansijske perspektive IPA programa 2021.-2027. Zadovoljan sam s onim što sam čuo od predstavnika sa strane AP Vojvodine, sa njihovom zainteresovanošću da učestvuju u dosasdašnjim projektima i u novim pozivima koji se očekuju za godinu i po dana. Naš je cilj da intenziviramo saradnju – rekao je Jeremić istaknuvši projekat „Dunav nas spaja“ čiji je cilj povezivanje nacionalnih manjina naše županije s onima s područja Autonomne pokrajine Vojvodine.

O značaju ovog projekta govorio je podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine Stanislav Radulović.

– Imajući u vidu da konkurs još nije raspisan, mi smo u pripremnoj fazi razgovora, nemamo mnogo detalja koji su vezani za sam projekat. Projekat je zanimljiv zbog toga što u sebi ima segment promocije i fokusiranja na podunavske regione, na čega sugeriše i sam naziv projekta “Dunav nas spaja”. Imali smo pozitivna iskustva u segmentu IPA prekogranične saradnje tako da želimo iskoristiti pozitivan trend iz prethodnog perioda – istakao je Radulović.

Direktorica Razvojne agencije Vukovarsko–sremske županije Zrinka Čobanković istakla je da je namera projekta “Dunav nas spaja” pomoći nacionalnim manjinama pri aktivnostima koje i inače provode.

– Na temu ovog projekta održali smo niz sastanaka, on se priprema duži niz godina i čekamo predstojeći konkurs. Kad se on otvori i kad budemo videli njegove uslove, onda ćemo ga prilagositi i finalizovati. Vukovarsko-sremska županija još od 2009. godine uspešno sarađuje sa AP Vojvodinom, a sa Fondom “Evropski poslovi” imamo dobru, korektnu i prijateljsku saradnju – zaključila je Čobankovićeva.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.