22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na sednici Opštinskog veća opštine Borovo, između ostalog, i o preimenovanju naziva ulica

5 min read

Opštinsko veće opštine Borovo raspravljalo je na sinoć održanoj sednici o predlogu koji je Opštini Borovo uputio županijski većnik Nikola Kajkić, da se jedna od mesnih ulica nazove po Martini i Bernardici Štefančić i tako oda počast nevinoj žrtvi rata. Četverogodišnja Martina i njena baka Bernardica ubijene su 20./21. mart 1992. godine u Borovu od strane nepoznatih počinilaca.

Iako se na sednici Opštinskog veća opštine Borovo raspravljalo o ovoj inicijativi, donošenje odluke je prolongirano, što je u izjavi za Radio Borovo pojasnio predsednik Opštinskog veća opštine Borovo, SDSS-ov Duško Drobić.

– Donošenje odluke je prolongirano, jer Klub većnika SDSS-a, koji čini većinu u ovom predstavničkom telu, nije zauzeo stav po tom pitanju. Na sednici sam rekao svoje mišljenje, koje ću ponoviti, da bi najveća satisfakcija porodici žrtava bila da se pronađu i kazne počinioci, koji su to nedelo počinili u svoje ime, a ne u ime srpskog naroda – rekao je Drobić.

Suzdržani su bili Stojan Poznanović, većnik Demokratskog saveza Srba i nezavisni Mijodrag Zec, koji smatra da bi prihvaćanje ovog predloga doprinelo suživotu.

– Tu ne vidim ništa sporno, mislim da bi takva odluka doprinela suživotu nas i većinskog naroda – kaže Zec.

Slično razmišlja i nezavisni Željko Lukić.

– Moramo pružiti jedni drugima ruku pomirenja – istakao je Lukić. 

Založio se i za preimenovanje naziva pojedinih ulica u Borovu, koje nose opšte nazive, poput Glavne ulice. Smatra da takve ulice treba nazvati po zaslužnim meštanima Borova. Ovaj predlog, kako je najavio na sednici, uputiće i pisanim putem Opštinskom veću opštine Borovo.

Veće je donelo i Odluku o objavljivanju Javnog poziva za dodelu nagrada i priznanja Opštine Borovo, fizičkim i pravnim osobama sa prebivalištem, odnosno sedištem u Borovu, koje se dodeljuju povodom Dana opštine Borovo – 22. maja. Javni poziv, kojim će biti utvrđeni način, uslovi i rokovi podnošenja pisanih predloga za dodelu nagrada i priznanja Opštine Borovo, biće objavljen na web stranici Opštine Borovo, oglasnoj tabli i u programu Radio Borova.

Usvojen je i završni obračun opštinskog budžeta za 2022. godinu, koji je ostvaren u iznosu od 15 miliona i 254 hiljade kuna.

U okviru rasprave o izveštaju o upravljanju otpadom na području opštine Borovo za 2022. godinu, načelnik Zoran Baćanović apelovao je na meštane Borova da razvrstavaju otpad.

– Upućujem apel našim meštanima, da sve ono što je moguće odvojiti ne ide u zelenu kantu i da se odvoji plastika, papir, staklo i sve drugo. Na reciklažnom dvorištu možete deponovati 40-ak vrsta otpada. Sve je uračunato u mesečnu cenu odvoza. Gledajte da ta zelena kanta bude dva puta mesečno na pražnjenju, a ne četiri puta, jer će se to odraziti i na cenu – poručio je opštinski načelnik.

Kao pohvalno istakao je to što u Borovu danas nema divljih deponija, čemu je doprineo i video-nadzor. Međutim, i dalje ima neodgovornih pojedinaca koji bacaju smeće u prirodu, a dosad je naplaćeno 20-ak kazni.

Nakon sednice Opštinskog veća opštine Borovo većnici su obišli reciklažno dvorište u Borovu, kojim upravlja opštinsko komunalno preduzeće “Eko-Dunav” i novoizgrađeni trenč silos za zbrinjavanje građevinskog otpada. S radom će početi nakon dobijanja upotrebne dozvole, najavila je direktorica “Eko-Dunava” Ljiljana Jakovljević.

– Građani će na trenč silosu moći zbrinuti do 200 kilograma građevinskog otpada unutar šest meseci po domaćinstvu. Iznajmićemo drobilicu i taj otpad će se pretvoriti u sirovinu kojom ćemo nasipati poljske puteve. Time će biti zatvoren taj krug tzv. smeća – zaključila je Jakovljevićeva, izrazivši zadovoljstvo ovom investicijom, finansiranom iz budžeta Opštine Borovo i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.