Slavonska kobasica postala 41. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

“Slavonska kobasica“ dobila je evropsku zaštićenu oznaku geografskog porekla, objavila je Evropska komisija u Službenom listu Evropske unije. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porekla i zaštićen na području cele Evropske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake geografskog porekla, koji se nalazi na ambalaži, potrošaču garantuje kupovinu autentičnog proizvoda, navode iz Ministarstva poljoprivrede.
„Slavonska kobasica” je trajna fermentisana kobasica proizvedena od usitnjenog svinjskog mesa i slanine, uz udeo mesa od najmanje 70 % i dodatak kuhinjske soli i začina (usitnjene slatke i ljute crvene paprike, mlevenog bibera i belog luka). Proizvodni postupak traje najmanje 45 dana, što uključuje fermentaciju, dimljenje, sušenje i zrenje.
Postupak zaštite naziva „Slavonska kobasica“ pokrenulo je udruženje “Čuvari slavonske tradicije” iz Donjeg Miholjca.