23/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Publikacija “Tragom prošlosti – prošlost Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema na starim razglednicama” predstavljena u ZVO-u

4 min read

U Srpskom kulturnom centru Vukovar sinoć je upriličena promocija publikacije Zajedničkog veća opština “Tragom prošlosti – prošlost Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema na starim razglednicama”. Publikacija i magneti sa starim razglednicama su predstavljeni kao deo obeležavanja 25. godišnjice osnivanja Zajedničkog veća opština, a po rečima Dejana Drakulića, predsesnika ove institucije oslikavaju život Srba na ovim prostorima u prošlosti.

– Kroz te fotografije i prikaz života ljudi na tim razglednicama može se shvatiti kontekst u kome su naši preci živeli. Za nas je to izuzetno važno i upravo smo povodom 25 godina Zajedničkog veća opština hteli da damo doprinos našoj zajednici, pokazati našim mladima da smo ovde od ranijih vremena jer ni na jednoj stranici, pogotovo na stranici grada Vukovara ne možete naći ništa o tradiciji i životu Srba na ovom području, osim onih nekih koji se tiču zadnjih dešavanja i to je jedan prikaz koji možemo svi da vidimo – rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić koji je istakao da je publikacija značajna za srpsku zajednicu da bi se znao i sačuvao od zaborava život i običaji Srba na istoku Hrvatske.

– Vremenski period koji je bio potreban za realizaciju ovog projekta je od polovine prošle godine i trebalo je dosta vremena da tražimo i skupimo materijal. Tu je predsednik odbora zaista to odradio onako srčano i predano. Neke smo razglednice čak i platili i kupili odnosno određenu naknadu smo platili za korištenje tih razglednica tako da je ovo zaista jedan lep projekat i nešto što nas ispunjava jer kad pogledamo te neke periode kroz koji je naš narod ovde živeo daje nam određenu snagu da nastavimo dalje u našoj borbi, trudu, radu za očuvanje našeg identiteta, kulture i tradicije na ovom prostoru – zaključio je Drakulić.

Autor publikacije, predsednik Odbora za sport i kulturu Zajedničkog veća opština Veljko Maksić je pojasnio da je ideja nastala s ciljem popularizacije prošlosti Srba na području delovanja Zajedničkog veća opština.

– U novoj publikaciji ZVO-a prikazali smo 48 starih razglednica odnosno reizdanja koja su upravo sa prostora delovanja ZVO-a. Na samim izdanjima naći ćete reizdanja razglednica koja se odnose najviše na Vukovar, ima Osijeka, Dalja i niz drugih mesta poput Bobote i Bolmana za koje možda i ne bi očekivali da imaju razglednice. Videćete da su neke od razglednica proputovale određeni deo svog puta i da su nosile tu neku emotivnu poruku koju smo namerno zadržali iz razloga što mislimo da je i to bitno, da se pokaže da su one bile u upotrebi, da se koristila sama ćirilica kao nešto uobičajeno. Na samim razglednicama nalaze se građevine koje se odnose na srpsku zajednicu direktno ili indirektno poput hramova koji jasno govore, a s druge strane imate tu Radnički dom koji je izgradila porodica Paunović koja je bila uticajna srpska porodica iz Vukovara – rekao je autor publikacije Veljko Maksić.

Kako bi pronašao razglednice autor se obratio na nekoliko adresa. Pronašao ih je u privatnim zbirkama, u Muzeju Slavonije, Gradskom muzeju Vukovar i Srpskom kulturnom centru.

Publikaciju je sufinansirao Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske.

S.M. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.