17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Usvojen Pravilnik o sufinansiranju kupovine porodične kuće u Borovu za 2023. godinu, subvencija po korisniku oko 4 hiljade evra

4 min read

Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je Strategiju razvoja Opštine Borovo za period od 2022. do 2029. godine, čiji su glavni strateški ciljevi razvoj poljoprivrede, male privrede i kontinentalnog turizma.

– Ova Strategija predstavlja temelj i okvir budućeg razvoja, kako bismo resurse koje imamo stavili u funkciju razvoja, bilo da se radi o geografskim ili infrastrukturnim potencijalima. Strategija trasira smer kojim trebamo ići u narednih sedam godina. Koliko ćemo biti uspešni pokazaće vreme, uz rad koji moramo uložiti da bi stigli do cilja i osigurali našim ljudima egzistenciju – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Zoran Baćanović.

Saobraćajna povezanost, izgrađena infrastruktura i položaj na Dunavu temelji su za razvoj privrede i turizma, prvenstveno lovnog i ribolovnog. Najveći problem je depopulacija. Stanovništvo je uglavnom starije životne dobi i nižeg stepena obrazovanja. Veliki broj mladih je otišao trbuhom za kruhom, pa je Opština Borovo između dva popisa izgubila 27 odsto stanovništva.

Subvencije iz Programa poticanja privrede i poljoprivrede te stambenog zbrinjavanja mladih porodica, koji se na području opštine Borovo provodi od 2021. godine, doveo je do otvaranja novih obrta, doprineo očuvanju radnih mesta kod postojećih privrednih subjekata i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, a mladim porodicama omogućio da dođu do krova nad glavom. Od početka godine novčana naknada za novorođeno dete podignuta je na 1.000 evra, ali je, kako je rečeno na sinoćnjoj sednici, potrebno učiniti i dodatni iskorak, s ciljem poticanja nataliteta i podizanja obrazovne strukture stranovništva.

Na sednici se mogao čuti niz konstruktivnih predloga vladajućih i opozicionih većnika, poput stipendiranja mladih koji se školuju za deficitarna zanimanja, organizovanog otkupa poljoprivrednih proizvoda i drugih.

Veće je usvojilo i IV. Izmene i dopune Prostornog plana uređenja Opštine Borovo i III. Izmene i dopune Detaljnog plana uređenja centra Borova.

– Izmene su bile potaknute visinom građenja objekata u Borovu, budući da očekujemo dobijanje građevinske dozvole za izgradnju Doma za starije i nemoćne. Problem je predstavljala visina građevine, koja premašuje visinu koja je bila određena Prostornim planom i Detaljnim planom uređenja centra mesta. Tu je još nekoliko manjih izmena, koje se odnose na izgradnju parkinga, uređenja šetališta i parka na Trgu palih boraca, kao i rekonstrukcije zgrade stare škole – navodi načelnik Baćanović.

Na predlog opštinskog načelnika, Opštinsko veće donelo je i odluku o sufinansiranju gradskog linijskog prevoza. Tu uslugu na području Borova obavlja vukovarski “Čazmatrans”, koji je od 1. aprila najavio povećanje cene, pa će karta na relaciji Borovo-Vukovar koštati 1,50 evra, umesto sadašnjih 0,66 evra.

– Gradski linijski prevoz sufinansiraće se sredstvima opštinskog budžeta u iznosu od 20 evra za svaku kupljenu mesečnu radničku kartu i u iznosu od 15 evra za svaku kupljenu mesečnu penzionersku kartu – pojasnio je načelnik.

Usvojen je i Pravilnik o sufinansiranju kupovine porodične kuće na području opštine Borovo. Za stambeno zbrinjavanje mladih porodica u 2023. godini obezbeđena su sredstva u budžetu u ukupnom iznosu od oko 40 hiljada evra, odnosno 3.980 evra po korisniku.

– Javni poziv na temelju ovog Pravilnika biće objavljen u najkraćem mogućem roku, već za 10-ak dana i pozivam sve naše meštane da koriste ovu meru sufinansiranja kupovine porodične kuće – poručio je u izjavi za Radio Borovo načelnik Zoran Baćanović.

D.Z. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.