17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Predstava “Francusko-pruski rat” nasmejala meštane Borova

4 min read

“Francusko-pruski rat” naziv je pedstave koju su sinoć u punoj sali kulturnog centra Borovo odigrali glumci Dramskog ansambla iz Pačetina. Predstava čiji je reditelj Cvetin Aničić iz Šida je nastala prema motivima jednočinke srpskog književnika Koste Trifkovića iz 1872. godine, a i danas je aktuelna jer propituje naš odnos prema politici. Davor Babić se glumom bavi već osam godina, a u ovoj predstavi je utelovio lik Vase Petrovića.

– Glumim oca koji hoće da venča kćer, dolazi mu prijatelj na upoznavanje i onda shvati da Vaso voli Pruse, a njegov prijatelj voli Francuze i tu onda kreće sukob. Što se tiče igranja ovo nam je treće igranje ovaj mesec.Predstava je bila završena prošle godine u 11. mesecu kada smo krenuli i evo dosad je već bilo šest ili sedam igranja, a planiramo minimalno 10, da se kaže da smo uspešno napravili predstavu – rekao je za naš radio Davor Babić koji je podsetio da je predstava premijerno izvedena na manifestaciji 19. Međudržavni susreti dramskih amatera – MESDAM.

– Ono što smo čuli sa scene bilo je odlično, bilo je smeha, bilo je aplauza, bilo je oduševljenih ljudi što nam je uvek drago da čujemo i zapravo po tome merimo uspešnost našeg igranja odnosno predstave i mogu reći bilo je super, 5 plus – rekao je Babić o reakcijama publike. U predstavi još glume: Ružica Nikolić, Milan Dabić, Branislav Nudić, Petar Musić te mlada Anja Maširević i David Krmar koji su glumili verenike

– Poenta mog lika je da budem razmaženo derište, sve nešto kao hoću i neću i kao meni nikad ništa ne odgovara. S druge strane verenika Milana želim, ali i ne želim da pokažem da ga želim i tako uglavnom jako menjam raspoloženja i mišljenja. Ovo je meni tek druga predstava, sad smo počeli i treću. Ja sam jedna od novijih glumica, ovo mi je neko sedmo ili osmo igranje ako se ne varam. Glumu sam volela od malena i uvek sam se želela baviti nekom vrstom glume, shvatila da ima u Pačetinu i tako krenila – rekla je mlada glumica Anja Maširević.

– Glumim Milana u ovoj predstavi, odnosno Marijinog verenika koji je muževan, ali ne pokazuje to toliko i ne želi da pokazuje svoje emocije prema Mariji, pošto misli da će ispasti jadan prema njoj. Na kraju ipak popusti i sve bude super. Glumom se bavim od svoje 9. godine sad imam 16. Gluma je za mene sve, ja ne znam šta bih bez proba, to je zanimljivo, popuni mi vreme i nekako stalno razmišljam kad će nova proba, da se družimo, da radimo nešto novo, da zadajemo sebi izazove i baš sam srećan – rekao je za naš radio 16-godišnji glumac David Krmar.

Predstava je odigrana u zajedničkoj organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova i Kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” iz Pačetina.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.