18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dobitnici nagrade “Suncokret ruralnog turizma” na prijemu kod župana Damira Dekanića

4 min read

U sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, koja se održava već deset godina, Hrvatsko udruženje za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, krajem prošlog meseca dodelilo je 70 povelja i posebnih priznanja. Tim povodom vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić primio je u Palati Srem dobitnike ove nagrade koji dolaze sa područja naše županije.

Župan Damir Dekanić čestitao je svim dobitnicima kojih je iz naše županije ukupno pet u nekoliko kategorija.

Zlatni suncokret u kategoriji “Aktivni turizam u ruralnom razvoju” dobilo je Komunalno društvo Rokovci–Andrijaševci.

– Dobili smo zlatnu nagradu za Adrenalinski park “Bosut”. Radi se o aktivnom turizmu, u parku imamo 10 donjih sprava, gore ih imamo 7 i zip line preko reke Bosut. Park se nalazi u samom centru Rokovci-Andrijaševci, u Opštini Andrijaševci. Uz prošlogodišnju nagradu koju smo dobili za našu turističku brodicu koja plovi po reci Bosut sad smo aplicirali naš Adrenalinski park koji je prošle godine otvoren tako da smo složili lepu priču za turizam Vukovarsko-sremske županije tačnije Opštinu Andrijaševci. Nakon srebrne,s tigla je i zlatna nagrada. Adrenalinski park je jako dobro odjeknuo. Za 20 radnih dana imali smo 400 posetilaca – rekao je predstavnik Komunalnog društva Rokovci-Andrijaševci Martin Majer.

Srebrnu povelju u kategoriji Tradicionalna (ruralna) domaćinstva osvojila je Kuća za odmor Šokačka Lady iz Županje, a srebrnu povelju u kategoriji Ruralno turistički projekti dobila je županjska manifestacija Šokačko sijelo. Bronzanu povelju u kategoriji Ruralno turistički projekti osvojili su Stanarski susreti udruženja Šokadija Babina Greda. Posebno priznanje za očuvanje tradicije pčelarenja i pčelarsku etnozbirku u kategoriji Ruralno turistički projekti uručeno je OPG-u Pčelarstvo Knežević za Muzej pčelarstva u Šiškovcima.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske je projekt u sklopu kojeg se jednom godišnje ocenjuju i predstavljaju tradicionalni sadržaji, čuva izvornost te povezuju učesnici ruralnog turizma, a dodeljuje se u osam kategorija. Ove godine ukupno je prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a po prvi put, pridružilo se i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine.

– Nama je ova godina jako značajna jer nam je i 25 godina udruženja i 10 godina projekta “Suncokret ruralnog turizma”. Dodela je bila upriličena u Opatiji. Jako ja važno što smo videli na terenu, posebno na kontinentu, kako taj segment raste, ne govorim brojčano, nego po kvaliteti, različitosti usluga, po interpretacijskim centrima, po destinacijama koje pružaju sve više i više usluga. Uvek je broj laureata u Vukovarsko-sremskoj županiji sve bolji i bolji. Jako nam je teško odlučiti, imamo komisiju od 15 članova. Vukovarsko-sremska županija je sve bolja i bolja – rekla je Dijana Katica, predsednica Hrvatskog udruženja za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”.

S.M. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.