22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održan sastanak s predstavnicima JLS kojima je promenjen status područja sa ograničenjima

2 min read

S obzirom na veliki interes, vezano za Predlog pravilnika o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima u e-savetovanju prošlog meseca, za jedinice lokalne samouprave koje su iznele prigovore zbog gubitka ili promene statusa ograničenja, u Ministarstvu poljoprivrede u petak, 10. marta održana je prezentacija studije na osnovu koje je izrađen ovaj predlog.

Budući da su na nivou Evropske komisije utvrđena nova pravila, u odnosu na prethodni programski period, došlo je do promena u utvrđivanju područja s ograničenjima na način da 61 jedinica lokalne samouprave više ne pripada tom području, pa poljoprivrednici ne ostvaruju pravo na potporu za područje s ograničenjima. Na osnovu studije novih 39 JLS definisano je kao područje sa značajnim prirodnim ograničenjem, pa su poljoprivrednici iz pojedinih jedinica lokalne uprave, ostvarili prava na dodatna plaćanja s ciljem poticanja poljoprivrede proizvodnje u težim uslovima, pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministarka poljoprivrede Marija Vučković najavila je kompenzacijsku potporu za prelazni period za one koji su izgubili pravo na potporu za područja s ograničenjima ili promenili status iz područja sa značajnim ograničenjima na područja s posebnim ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju, u iznosu potpore koji neće biti manji od one koju bi primili u ovoj financijskoj perspektivi.

U cilju otklanjanja prepreka za detaljniju analizu ograničenja područja za poljoprivrednu proizvodnju, najavljene su dodatne analize, ažuriranje podataka i pedoloških karata, ali i pojedinačno sagledavanje slučajeva i po potrebi dodatne konsultacije sa zainteresovanim predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.