07/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Udruženje osoba sa invaliditetom “Vuka” na projektu iz programa “Zaželi” zaposlilo 10 žena

4 min read

Zahvaljujući projektu “Uključivanje i zapošljavanje – faza III”, u sklopu Programa zapošljavanja žena “Zaželi”, koji od 28. jula prošle do 28. marta ove godine provodi Udruženje osoba sa invaliditetom “Vuka” iz Vukovara, na šest meseci zaposleno je 10 teže zapošljivih žena na poslovima pomoći u kući i brige o ukupno 60 korisnika.

Projekat je vredan 494 hiljade kuna. Najveći deo sredstava za njegovo provođenje, 85 odsto, obezbeđen je iz Evropskog socijalnog fonda, a sa 15 odsto sufinansiran je iz državnog budžeta Republike Hrvatske.

Posao na ovom projektu dobila je i Ljubica Todić.

– Na poslovima pomoći u kući iz ovog programa radim već četiri godine. Zadovoljna sam i u tom poslu se vidim i dalje. Korisnici su zadovoljni, ali i tužni i nesrećni, jer je projekat završio – priča Ljubica.

Priliku za posao dobila je i Maja Šarić.

– Iskustva su odlična. Zadovoljna sam i poslom i korisnicima. Taj posao radim već duže vreme i super je – kaže Maja.

Kao zamena tri meseca na ovom projektu radila je i Gorana Varenica.

– Meni je ovo drugi projekat na kojem radim i jako sam zadovoljna. Srećna sam što su mi ukazali poverenje. Želela bih da se taj program nastavi, jer sam se u tom poslu pronašla – rekla nam je Gorana.

Zadovoljni su i korisnici pomoći u kući, članovi Udruženja “Vuka”.

– Ova pomoć mi puno znači, jer sam 90% invalid – priča Zet Duhanaj, nekadašnji građevinski radnik i invalid rada.

– Imam problema s nogom, tako da je pomoć u kući dobrodošla. Ovaj program je za svaku pohvalu – rekla nam je Miroslava Čikanović.

Svaka zaposlena žena brinula je o šest korisnika, tako da je pomoć u kući tokom trajanja projekta imalo 60 članova udruženja. Projektom su bile obuhvaćene ukupno 72 osobe, budući da su neki od korisnika otišli u domove za starije osobe, a neki su, nažalost, preminuli, pa su u projekat uključeni novi korisnici, saznali smo na završnoj konferenciji projekta u Vukovaru od voditeljke projekta Mirele Miriane Ristić.

Udruženju osoba sa invaliditetom “Vuka” ovo je prvi projekat iz programa “Zaželi” koji provode, u partnerstvu sa područnim kancelarijama u Vukovaru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za socijalni rad, kao obaveznim partnerima na svim projektima iz programa “Zaželi”.

– Dosta toga smo učili u hodu, prilagođavali se, i mi i naši korisnici. Prijavićemo se i na novi javni poziv, kad bude objavljen. Sada smo hrabriji i imamo više iskustva – ističe Ristićeva.

Nastavku projekta nada se i Đorđe Bošnjak, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom “Vuka” osnovanog 2014. godine koje danas okuplja oko 130 aktivnih članova.

– Nadam se da neće doći do zastoja i da će se projekat nastaviti što pre, prvenstveno zbog naših korisnika. Udruženje  je osnovano 2014. godine. U početku smo imali 20-ak, a danas imamo 120-130 aktivnih članova. To su uglavnom ljudi sa stepenom invaliditeta od 30-100 % – kaže Bošnjak, koji je i sam osoba sa invaliditetom, a volonterskim radom bavi se više od pola veka.

Prošle godine, 5. decembra, Bošnjaku je u Vukovaru uručena godišnja volonterska nagrada za volonterski angažman pojedinca za 2022. godinu. Dodelu volonterskih nagrada, pojedinicima i organizatorima volontiranja iz Vukovara, povodom Međunarodnog dana volontera, organizuje Volonterski centar Vukovar i PRONI Centar za socijalno podučavanje kao nosilac programa.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.