Vukovar: Pripadnicama nežnijeg pola 8. mart čestitale stranke

Danas je Međunarodni dan žena koji se obeležava u sećanje na protest kojim su tekstilne radnice 8. martra davne 1857. u Nju Jorku zatražile bolje uslove rada i veće plate. Najpoznatija demonstracija održana je 1908. godine u Nju Jorku na kojoj je marširalo više od 15.000 žena za bolje plate i pravo glasa. Dve godine kasnije u Kopenhagenu „Socijalistička Internacionala“ ustanovila je Međunarodni dan žena koji je sledeće godine, dakle 1960. obeležen u brojnim državama Evrope.

Kao i proteklih godina Povodom Međunarodnog dana žena, članovi Gradske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke danas su u Vukovaru na platou stare pijace pripadnicama nežnijeg pola delili karanfile.

– Želim ovim putem čestitati svim damama današnji praznik, Međunarodni dan žena, 8. mart i zahvaliti se na podršci koju mi muškarci dobijamo, a de facto da je to tako. Mi to jako dobro znamo i kad su u pitanju kolegice, a pre svega neše majke, sestre i prijateljice. Jeste da je to jedan dan u godini, ali nama to puno znači, volimo kada dođe 8. mart. Bili smo i u Borovu naselju, lepo je videti radostan izraz lica naših kolegica i sugrađanki kada im poklonimo taj jedan simbol, karanfil. One znaju to da cene što nama daje motiv za dalje i radostan osećaj koji smo danas imali – rekao je Srđan Kolar, predsednik Gradske organizacije SDSS-a.

Damama su sadnice maćuhica na dve lokacije u Vukovaru i Borovu naselju podelili članovi HDZ-a čiji je potpredsednik Gradskog odbora HDZ-a Stjepan Mađarević.

– Smatram da je to jedan lepi gest kojim bi ženama ulepšali današnji dan, međutim, ono na šta treba staviti naglasak je promovisanje ravnopravnosti polova i jačanje zastupljenosti žena u svim segmentima društva – poručio je Mađarević.

I Gradska organizacija SDP-a Vukovar simobičnom podelom karanfila na vukovarskoj pijaci, u trgovačkom centru i drugim mestima gde rade žene obeležila je Dan žena.

U 15h karanfile će deliti i ispred fabrike Borovo radnicama prilikom izlaska s posla.

– Na ovaj dan smatramo posebno važnim setiti se svih žena koje rade, ali i naših penzionerki i mladih žena. Dok brinu o porodici, podižu decu i nose sav teret kućnog rada, plate su im i dalje manje od muškaraca i posledično imaju znatno manje penzije. Borimo se za pravedno, solidarno i ravnopravno društvo u kojem se ženama ne ukidaju i ne smanjuju njihova prava i u kojem nisu marginalizovane i zastrašene. Pravo na izbor mora ući u Ustav, jer žene imaju pravo samostalno i slobodno odlučivati o svom telu i rađanju! SDP će se uvek snažno i beskompromisno suprotstaviti svakom obliku diskriminacije i stajati na braniku zaštite ženskih prava. Živele žene! Živeo 8. mart! – piše u saopštenju Gradske organizacije SDP-a koje je upućeno medijima.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i zamenik gradonačelnika Filip Sušac čestitali su Vukovarkama Međunarodni dan žena podelom ruža na Gradskoj pijaci Vukovar.

– Uloge žena ne smemo zaboravljati, posebno u današnjem vremenu gde je pritisak značajan na sve, a posebno na žene koje nose i nekoliko ključnih funkcija u društvu. Danas iskažimo zahvalnost na svakodnevnoj nesebičnosti, predanosti, požrtvovnosti te svom dobru kojim obogaćuju naše živote i doprinose našem društvu. Svim pripadnicama njžnijeg pola želim srećan njihov dan i da svaki dan bude njihov dan – poručio je gradonačelnik Penava.

S.M.