22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Prvi noćni marš u Osijeku za Dan žena

3 min read

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, po prvi put održaće se noćni marš u Osijeku- protest u znak solidarnosti prema ženama koje su na različite načine osetile posledice deprivilegovanosti, obespravljenosti, loših radnih i životnih uslova, loših zakonskih rešenja, lekarskog priziva savesti i slično te u znak bunta prema narušavanju ženskih prava, sloboda, društvenog, porodičnog, radnog, zdravstvenog i političkog statusa.

Tema i moto ovogodišnjeg marša je  ‘Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici!’. Okupljanje učesnika marša započeće nešto pre 19 časova na Trgu Ante Starčevića. Šetnja će se potom nastaviti Kapucinskom ulicom i Ulicom Evropske avenije, a završiće se u Parku kralja Držislava, kod ‘Školjke’.

Program kod ‘Školjke’ vodiće Mirna Šmit i Darija Walter. Katarina Bošnjak i Vasilije Vranić održaće uvodni protestni govor.

O kršenjima prava radnica u Osječko-baranjskoj županiji govoriće Natalija Havelka. Hor ‘Brevisice’ izvešće pesmu pop-sastava Jinx ‘Tamo gdje je sve po mom’. Valentina Stantić Koić pročitaće svoju autorsku pesmu ‘Zatvaram krug’, a službeni deo marša završiće zajedničkim izvođenjem pesme Dade Topića ‘Bolji život’.

– Neformalna inicijativa ‘Noćni marš Osijek’ kojoj pripadaju udruženja Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, DKolektiv, Generator, Mladforma, Nansen dijalog centar, PLANTaža, Srpski demokratski forum kao idejni inicijator te Fondacija Slagalica dobila je bezrezervnu podršku feminističkog kolektiva fAKTIV, koji se, kao idejni tvorac noćnog marša, već godinama bori za dostojanstvo, slobodu i prava žena. Tako je i Osijek sada dodan na mapu gradova u kojima se nastoji poticati promišljanje o poboljšavanju statusa i prava žena te slobodi i jednakosti za sve ljude koji žive u našoj zemlji – navode organizatori i pozivaju sve kojima je ova tema važna i bliska da im se pridruže.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.