Monodramom “Poslednja šansa” počeo projekat “Žene sa istoka III”

U organizaciji Udruženja žena “Negoslavčanke”, u prepunoj dvorani Srpskog doma u Vukovaru, u subotu uveče odigrana je monodrama “Poslednja šansa” u izvođenju prvakinje Narodnog pozorišta glumice Suzane Petričević. U predstavi tumači lik frizerke Goce iz Beograda, tipičnog roba televizije, koja nakon mnogo pokušaja ulazi u rijaliti šou “Tražim muža”. Ova drama sa smejanjem i pevanjem, istovremeno je i priča o Velikom bratu, koji upravlja našim životima, kao i priča o našim posrnućima i uzletima.

Glumica Suzana Petričević u interakciji sa publikom

– Predstava govori o našim posrnućima i o tome šta je sve potrebno da bi jedan čovek uspeo, ako se podredi ovom sistemu, u kome su sve negativne vrednosti koje se traže od devojaka, da napumpaju usta, da ugrade razne delove, misleći da će time samopouzdanje da steknu. Ne! Samopouzdanje je u nama, mi smo sasvim dovoljne. Svaka devojka koja želi da se uda, da počne da živi neki svoj život, to mora da uradi pametno, to je Mirjana Bobić Mojsilović poručila ovom monodramom. Samopouzdanje nije kad uđeš u jednu prostoriju pa da si glavna, da se svi dive – ne, samopouzdanje je kad uđeš u tu prostoriju da o tome uopšte ne razmišljaš, prosto da samo budeš ti. Predstava govori o tome kako imati samopouzdanje u jednom vremenu koje je, što bi Šekspir rekao Gnojavo od greha, kad vrlina mora moliti porok za oproštaj – rekla je ova sjajna glumica koja je istakla da je najveća sreća za svakog umetnka i glumca puna sala kao što je bila puna sala Srpskog doma u Vukovaru. Petričevićeva koja je u Vukovar došla prvi put, je sa ovom monodramom proputovala svet budući da u njoj glumi već 14 godina.

Biljana Pejić, predsednica Udruženja žena “Negoslavčanke”

Predstava je organizovana povodom početka projekta “Žena sa istoka III” i Međunarodnog dana žena, rekla je Biljana Pejić predsednica Udruženja žena “Negoslavčanke” koja je zadovoljna je nastavkom projekta i brojem odazvane publike.

– Projekat “Žene sa istika” uvek nudi raznovrsne radionice i edukacije tako ćemo se ovog puta potruditi da budemo malo drugačiji od ostalih. Pored ove sjajne monodrame, možemo najaviti kreativne i edukativne radionice. Po prvi put ćemo se na ovim prostorima baviti likom i delom urbane ikone 80-ih Sonje Savić, naše čuvene glumice. Bavićemo se likom i delom Jovanke Broz, ali ne u smlislu ideologije nego Jovanke kao žene. Naziv radionice je “Od glamura do zaborava”. Imaćemo još puno radionica “Nasilje nad ženama” kao vrlo ozbiljna tema koju ćemo obraditi u saradnji sa Udruženjem B.a. B.e. Budući da nam slede manjinski izbori, imaćemo edukativne radionice da motivišemo žene da se priključe na izborne liste, kako bi povećali kvotu i preuzeli ulogu u društvenoj zajednici tako da će biti zanimljivo kao i do sada – rekla je Pejićeva.

Monodrama “Poslednja šansa” odigrana je u okviru projekta “Žene sa istoka III” uz podršku Srpskog narodnog veća.

S.M.