24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dožupan Jeremić i predstavnici VSNM VSŽ posetili Opštinu Stari Jankovci

4 min read

U okviru poseta opštinama i gradovima sa područja Vukovarsko–sremske županije u kojima živi i deluje srpska zajednica, zamenik župana Vukovarsko–sremske županije Srđan Jeremić, predsednik i sekretar Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević i Dušan Latas, predsednik Županijskog odbora SDSS-a Dušan Jeckov, sastali se sa Draganom Sudarevićem, načelnikom opštine Stari Jankovci.

Po rečima dožupana Jeremića, bila je to prilika da se vidi šta je dosad učinjeno po pitanju položaja srpske zajednice na području ove opštine i šta sa još planira u toku ove godine.

– Posebno mi je drago što smo videli da je u najvećoj meri izvršena sanacija zgrade Društvenog doma u Sremskim Lazama, u čiju je sanaciju uloženo je 2 miliona kuna. Zgrada je pri kraju sanacije, uskoro će biti puštena u rad. Mislim da je to jedan od značajnih projekata za srpsku zajednicu na području Opštine Stari Jankovci. Mi smo boravili na samom terenu u Sremskim Lazama, u Društvenom domu da vidimo kako stvari stoje i zadovoljni smo onim što smo videli. Posebno nas ohrabruje što projekti nastavljaju i dalje, što smo videli da se izgrađuje staza u Sremskim Lazama ispred Osnovne škole, što će biti od značajnog doprinosa za unapređenje komunalne infrastrukture u samom naselju Sremske Laze. Dobijena je građevinska dozvola za novu zgradu Fudbalskog kluba u naselju Orolik koje je u najvećoj meri naseljeno pripadnicima naše zajednice, izvršena je i sanacija prostorija Fudbalskog kluba “Vidor” iz Sremskih Laza. U planu je zamena krova na prostorijama Veća srpske nacionalne manjine u centru Sremskih Laza – rekao je dožupan Jeremić te istakao da je dobio obećanje načelnika Sudarevića da će biti dovršeno ograđivanje groblja u Sremskim Lazama te da će se i dalje ulagati u infrastrukturu ove opštine, pa tako i u mestima u kojima žive Srbi.

– Saradnja sa svim manjinama pa i sa srpskom, je izrazito dobra, čak i odlična. Većinski pripadnici su srpske manjine u Sremskim Lazama i polovina stanovništva u Oroliku. Mislim da ni jedno od tih sela, od pet sela naše opštine, nije zapostavljeno. Gledamo proporcionalno po broju stanovnika, po interesima samih mesta pojedinačno. Trudimo se jednako ulagati, sada radimo u svakom naselju po stazu, hortikulturu ima svako naselje, kao i semafor i sigurnost u saobraćaju. Trudimo se biti jednaki prema svim meštanima naše opštine – rekao je načelnik Opštine Stari Jankovci Dragan Sudarević te ocenio da je opšte stanje u opštini zadovoljavajuće kao i saradnja sa nacionalnim manjinama.

Sastanku su prisustvovali i zamenik načelnika Siniša Šuša te većnici SDSS-a u opštinskom veću Nebojša Svilokos i Nebojša Ninić koji je istakao dobru saradnju sa načelnikom Draganom Sudarevićem.

– Što se tiče mesta Orolik tamo je planirana gradnja svlačionice na fudbalskom igralištu, planirana je sanacija staza za ovu godinu, uređenje centra naselja kroz kupovinu nekretnine u samom centru, što bi bilo jako dobro da se krene i ostvari, krenilo se sa sadnjom novog drvoreda u naselju. Nadam se i u budućnosti dobroj saradnji i kroz evropske projekte i kroz projekte Opštine Stari Jankovci. Da ćemo naselja u našoj opštini unaprediti i urediti po evropskim standardima – rekao je Ninić.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.