19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovski pododbor SKD “Prosvjeta” jedan od najbrojnijih i najbolje organizovanih u Hrvatskoj

4 min read

Borovski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” održao je sinoć godišnju izveštajnu skupštinu, na kojoj su usvojeni izveštaji o radu za 2022. i plan i program rada i finansijski plan za 2023. godinu.

Proteklu godinu obeležile su brojne aktivnosti, među ostalima, ciklus kreativnih i edukativnih radionica u sklopu dve faze projekta “Žene sa istoka” Udruženja žena “Negoslavčanke”, u koji je uključena i borovska “Prosvjeta”, kao i radionice za decu, kojima se kod najmlađih podstiče čitalačka kultura i kreativnost. Osnovna delatnost pododbora je rad biblioteke, koja broji oko 11 hiljada naslova s bibliotekarkom zaposlenom na pola radnog vremena i aktivnostima Kluba čitalaca. Prošle godine završena je i sanacija prostora biblioteke, a nabavljeni su i novi naslovi za decu i odrasle.  U okviru društva deluju Muška pevačka grupa “Naši koreni” i Dečji hor “Sanjalice”. 

Rad društva se najvećim delom finansira sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Opštine Borovo, koja je za rad borovske “Prosvjete” u prošloj godini izdvojila iznos od 35 hiljada kuna, rečeno je na skupštini.

Predsednica Radmila Latas zahvalila se članovima Predsedništva, pododbora i svima koji podržavaju rad borovske “Prosvjete”.

– Aktivnosti smo podelili u nekoliko segmenata, kao što su kulturne tribine, radionice za decu i odrasle, aktivnosti koje se realizuju u okviru rada biblioteke “Raspust u biblioteci” i “Mesec knjige”, aktivnosti vezane za rad Muške pevačke grupe “Naši koreni” i Dečjeg hora “Sanjalice”. Uz ostalo, u planu je i odlazak na pozorišnu predstavu. To je sve ono što nas čeka i u ovoj godini – rekla je u izjavi za Radio Borovo Radmila Latas.

U Hrvatskoj deluju 52 Prosvjetina pododbora, a borovski je sa svojih 111 članova jedan od najvećih i najbolje organizovanih, poručio je član Glavnog odbora društva Svetislav Mikerević.

– Oduševljen sam programom koji ste odradili u prošloj godini. Moram istaći i pohvaliti Opštinu Borovo koja izdvaja značajna sredstva za rad pododbora. Ovaj pododbor treba nagraditi za rezultate. Posebno bih pohvalio saradnju sa drugim pododborima – istakao je Mikerević.

Zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić i član borovske “Prosvjete” rekao je da je ovaj pododbor učinio značajan iskorak u svom radu, u odnosu na ranije godine, ali i druge pododbore.

– Najveći deo ovih aktivnosti se ne provodi u drugim pododborima. Ovaj pododbor ima kvalitetne ljude, u Predsedništvu i brojnom članstvu. To je snaga ovog pododbora – ocenio je Jeremić.

Saradnju borovske “Prosvjete” sa pododborima Rijeka, Beli Manastir i Osijek, ali i drugim udruženjima u mestu, pohvalio je i član Predsedništva i nekadašnji predsednik pododbora Danko Nikolić.

Nakon obeležavanja krsne slave društva Savindana i godišnje skupštine, povodom Međunarodnog dana žena u planu je kulturna tribina o znamenitim ženama iz Borova i okoline, koja će biti održana 15. marta. Posetioci programa imaće priliku čuti i pesme pokojne borovske pesnikinje Desanke Šijaković, a biće otvorena i izložba slika Ljubice Mirosavljević, članice likovne sekcije Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.