Županijsko VSNM proslavilo krsnu slavu, nagrađeni Marta Lukić, Ljubica Bauković i Vladimir Miškić

Službom u hramu Svetog oca Nikolaja i svečanim programom u Srpskom domu u Vukovaru Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije obeležilo je u nedelju svoju krsnu slavu – Svetog Simeona Mirotočivog. Predsednik Veća već drugi mandat je Svetislav Mikerević.

– U ovih osam godina mogu reći da smo izrasli u jednu instituciju, bez obzira na teška vremena i finansijsku situaciju. Redovan rad Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije finansira Vukovarsko-sremska županija, a podršku u radu imamo i od srpskih institucija u Hrvatskoj i matične države Srbije. Zahvaljujući toj podršci i projektima napravljeni su i iskoraci u dosadašnjem radu. Obilazili smo manjinska veća i pomagali im u radu i ostvarili saradnju sa jedinicama lokalne samouprave na području naše županije, u sredinama gde deluju naša manjinska veća. Zahvaljujući kapitalnim investicijama, Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Srpskom narodnom veću i Zajedničkom veću opština postali smo vlasnici dve nekretnine u Opštini Trpinja za potrebe naših udruženja – rekao je u izjavi medijima predsednik Veća Svetislav Mikerević.

Ovogodišnji kum bio je zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić koji je istakao da je županijsko manjinsko veće u ovom mandatu dostiglo vrhunac u svom radu.

– Prvi put naša manjinska veća mogla su da učestvuju u raspodeli kapitalnih investicija SNV-a i ZVO-a. Na taj način su pokazali našim sunarodnicima da se kroz povezivanje i manjinska veća mogu ostvariti značajni rezultati. Mogu reči i da je ovo županijsko Veće, u kojem sam većnik već 16 godina, u ovom mandatu možda i najviše kadrovski kapacitirano i mislim da je uspelo da odgovori u najvećem delu na izazove pred kojima se našlo. Podsećam i da nam u maju dolaze manjinski izboru, a ja ću kao zamenik župana kroz intenzivnu saradnju sa većima, ali i izvršnom vlašću, nastojati da utvrdimo koji su to problemi i potrebe ovdašnje srpske zajednice i da iznađemo rešenja – poručio je, uz ostalo Jeremić, koji je pozvao sunarodnike da izađu na manjinske izbore 7. maja i time daju legitimitet predstavnicima svoje zajednice koji će tada biti izabrani.

Nagrađeni Marta Lukić, Ljubica Bauković i Vladimir Miškić

Na svečanosti povodom slave Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije dodeljene su godišnje nagrade zaslužnim pojednicima. Plaketa za izuzetna dostignuća, doprinos i zalaganje u oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja i društvenog doprinosa u Vukovarsko-sremskoj županiji uručena je Ljubici Bauković iz Bobote, penzionisanoj nastavnici i predsednici Udruženja “Čuvari pravoslavlja i srpske kulture”.

– Ovo priznanje mi puno znači, da je prepoznat naš rad. Naše udruženje svaki mesec ima dva programa, od čega ne odstupamo, na dobrobit naše zajednice, kako bi sačuvali svoju kulturu, tradiciju i identitet – rekla je Baukovićeva.

Povelju za izuzetna postignuća, doprinos i zalaganje u oblasti kulture, sporta i negovanja antifašističkih vrednosti te društvenog napretka od značaja za srpsku zajednicu dobio je Vladimir Miškić iz Mirkovaca, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Vinkovaca.

– Na čelu Veća sam već drugi mandat. U ovom mandatu imali smo dobrih projekata, a priznanje je čast, ali i obaveza za još bolji rad u budućnosti – ističe Miškić.

Mlada odbojkašica Marta Lukić iz Borova, članica Ženskog odbojkaškog kluba “Enna” iz Vukovara, koja je nedavno proglašena za najuspešniju vukovarsku sportistkinju u 2022. godini, dobila je Pohvalnicu Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i novčanu nagradu u iznosu od 150 evra.

– Ovo je za mene velika čast, da sam dobila priznanje ispred svih mladih i uspešnih sportista iz naše zajednice na vukovarskom području. Odbojkom se bavim već 14 godina. Počela sam u svom selu Borovu, a nastavila u Vukovaru. Ambicija mi je ostati što duže u sportu kao igračica, a zatim kao trener – priča 25-godišnja Marta.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su Tamburaški orkestar “Dunavske zore” i Dečji tamburaški orkestar Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova sa vokalnim solistima. Posetioci programa imali su priliku čuti i nagrađene učeničke radove s literarnog konkursa “Deca, pesnici roda svoga” Nebojše Pavića i Lane Crnogorac. Uz manifestaciju “Deca, pesnici roda svoga”, VSNŽ VSŽ organizuje i “Dečju olimpijadu”, koja okuplja dečje vrtića s područja istoka Hrvatske u kojima je vaspitno-obrazovni rad organizovan na srpskom jeziku i pismu.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici sveštenstva i ovdašnjeg društvenog i političkog života, među ostalima, i konzulica Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsednica Srpskog demokratskog foruma Jelena Nestorović, predsednik ZVO Dejan Drakulić i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović. 

D.Z.