15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održana godišnja skupština borovskog “Feniksa”, za predsednika ponovo izabran Novica Gajić

5 min read

Na nedeljnoj, redovnoj izbornoj skupštini Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja “Feniks” u Borovu za predsednika je ponovo izabran Novica Gajić. Sekretar ostaje Goran Vučković, koji je ujedno imenovan i za likvidatora, dok će članovi Upravnog odbora naredne četiri godine biti Bogoljub Bančić, Saša Lončar i Ratko Tadić. Na skupštini su usvojeni izveštaji o radu, narativni i finansijski za 2022. i plan i program rada i finansijski plan za 2024. godinu.

Nakon dve godine neodržavanja zbog pandemije koronavirusa, prošle godine je prvog vikenda u oktobru ponovo održana međužupanijska izložba malih životinja, prvi put u Dalju, na kojoj je učestvovalo 39 izlagača sa 330 eksponata, podsetio je predsednik Udruženja Novica Gajić. Zahvalio se načelniku Opštine Erdut Jugoslavu Vesiću i članovima iz Dalja, koji su dali veliki doprinos u organizaciji ove izložbe. Budući da u Borovu nema adekvatnog prostora i ovogodišnja 14. međužupanijska izložba biće održana u Domu kulture u Dalju.

– Već smo dogovorili. Pomerićemo termin na poslednji vikend u novembru. Izložba će biti u Domu kulture u Dalju pa vas već sad pozivam i kažem svima da se pripremaju za taj naš spektakl – poručio je Gajić, koji se na podršci u radu zahvalio Opštini Borovo i Opštini Trpinja, koja od 2010. godine prati i podržava rad Udruženja na projektu pačetinskog goluba, kao nove rase priznate u Hrvatskoj.

Feniksova sekcija “Letač” može se pohvaliti dosad najuspešnijom takmičarskom sezonom. O najboljim rezultatima i uzgajivačima, kojima su na skupštini uručene nagrade, izvestio je u izjavi za Radio Borovo sekretar Goran Vučković.

– Dobitnik Zlatne alke u seniorskoj konkurenciji je Marko Ozdanovac iz Otoka čiji je golub šampion leteo 12 sati i 12 minuta, a u juniorskoj konkurenciji Branimir Prodanović iz Negoslavaca, čiji srpski visokoletač je postigao rezultat od 10 sati 24 minuta. Prodanoviću su pripali i prelazni i šampionski pehar za osvojeno prvo mesto u seniorskoj konkurenciji sa jatom koje je ostvarilo let od 9 sati, 50 minuta i 50 sekundi, drugoplasirani je Marko Ozdanovac s jatom čiji prosek leta je 8 sati 43 minuta i 36 sekundi, a treće mesto je zauzeo Milan Grubić iz Mirkovaca sa jatom koje je u proseku letelo 8 sati 16 minuta i 50 sekundi. Najbolji rezultat u juniorskoj konkurenciji 2022. godine ostvarilo je takođe jato srpskih visokoletača Branimira Prodanovića sa rezultatom 7 sati 51 minut i 24 sekunde za šta mu je pripao i drugi prelazni pehar – kaže Vučković.

Nagrađen je i najuspešniji član u izložbenoj sezoni 2022./2023. godine, voditelj “Feniksove” živinarske sekcije Ratko Tadić iz Borova, koji je somborske kaporke izlagao na šest izložbi i osvojio osam šampionskih titula. Tadićeva crna somborska kaporka je ujedno i ukupni pobednik izložbe “anFex Dalj 2022.”.

– Uzeli smo novu krv, osvežili, imamo pilića, sezona je krenula dobro. Izlegli smo 400-500 pilića za dalji uzgoj. Počelo je prstenovanje. Preostaje još da se radi i bori, hrani do jeseni, da se može krenuti s novom sezonom – priča Tadić.

Rad Udruženja “Feniks” sufinansira Opština Borovo, a prošle godine su dobili dotaciju od 30 hiljada kuna. Skupštini je prisustvovao i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović, koji je posebno pohvalio rad s decom i mladima.

– Na taj način sebi produžavate vek, ostavljate u amanet ono što ste započeli, udarili ste dobre temelje, a na mladima je da nastave vaš rad, trud i put – poručio je načelnik Baćanović.

Kroz Udruženje “Feniks”, koje je osnovano 25. februara 2007. godine, prošlo je 157 članova iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, a danas imaju 40-ak aktivnih članova.

Kako bi animirali decu i mlade, Udruženje je prošle godine za Uskrs u Osnovnoj školi “Dragutina Tadijanovića” u Vukovaru organizovalo “Tucijadu”, koja je u planu i za ovu godinu u jednoj od osnovnih škola na našem području.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.