24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovski vatrogasci prikupili rekordnih 46 doza krvi

3 min read

Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo, u saradnji sa Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek i Gradskim društvom Crvenog krsta Vukovar, organizovalo je od 10 do 13 časova treću akciju dobrovoljnog davanja krvi “Budi human, daruj krv, spasi život”.

Akciji koja je održana u Vatrogasnom domu u Borovu odazvalo se 52-je dobrovoljnih davalaca, a prikupljeno je 46 doza krvi.

Pored borovskih vatrogasaca i članova njihovih porodica, građana Borova i okolnih mesta, akciju su podržali i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nuštar, koji su u Borovo došli sa zapovednikom Mirkom Ružićem.

– Odazvali smo se na poziv prijatelja iz DVD-a Borovo. Krv su dala nas trojica. Ovakve akcije treba podržati. Vatrogasci pored primarnog zadatka, gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine, trebaju u svojim sredinama promovisati humanitarni i volonterski rad – poručio je Ružić.

Zahvaljujući akciji borovskog DVD-a dobrovoljni davalac krvi postao je i Neven Lukić iz Borova.

– Odazvao sam se prvenstveno iz humanih razloga, a ovo je ujedno i prilika da proverim svoju zdravstvenu sposobnost. Ako Bog da zdravlja nastaviću sa davanjem krvi – priča Lukić.

Sve tri akcije podržala je kao dobrovoljni davalac krvi i Bojana Stojanović, čiji je suprug član borovskog DVD-a.

– Krv je potrebna mnogima. Odazvala sam se iz humanih razloga, ali i podrške Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Borovo, čiji su članovi moj suprug i deca – kaže Stojanovićeva.

Prve dve akcije dobrovoljnog davanja krvi borovski vatrogasci organizovali su prošle godine, u okviru projekta “Vatru gasi, brata spasi”, finansijski podržanog od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Opštine Borovo.

– Prva akcija je održana u junu prošle godine, kada je prikupljeno oko 30 doza. Naredna akcija bila je u oktobru. Tada smo prikupili 37 doza, a ova treća je rekordna, tako da smo prezadovoljni – ističe zamenik predsednika borovskog DVD-a Aleksandar Mladenović.

Najavio je da će sledeća akcija biti održana 17. juna.

– Uvršteni smo u kalendar Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek i Gradskog društva Crvenog krsta Vukovar, tako da smo dobili tri termina za 2023. godinu. Naredni termin je 17. juna, a poslednja ovogodišnja akcija u planu je krajem oktobra, o čemu će javnost biti pravovremeno obaveštena – najavio je Mladenović.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.