23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovar: Javna tribina o ulozi evropskih fondova u kriznim situacijama

3 min read

U organizacij PRONI Centra za socijalno podučavanje i Evropskog doma Vukovar u Odeljenju za mlade “Spajalica” Gradske biblioteke Vukovar u sredu je održana javna tribina o značaju i ulozi evropskih fondova u razvoju zajednice, sa naglaskom na delovanje u kriznim situacijama.

Tribina je deo projekta “Proaktivna mreža”. Kroz umrežavanje i osnaživanje resursa u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji, sinergijom javno-civilnog partnerstva, projekat za cilj ima doprineti proaktivnom i adekvatnom delovanju u kriznim situacijama, ističe izvršna direktorica Evropskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić.

– Kroz aktivnosti koje smo provodili jesenas i koje ćemo provoditi u narednom periodu radimo na jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za rad u kriznim situacijama. U proteklih pet godina imali smo brojne, nepredviđene situacije, kao što su epidemija bolesti COVID-19, zemljotres i rat u Evropi, tako da nam je drago što postoji mogućnost da možemo raditi na jačanju uloge građana u takvim situacijama. Organizacije civilnog društva u ovakvim situacijama nisu u prvom planu, ali imaju značajnu ulogu u radu s građanima – rekla je u izjavi medijima predstavnica Evropskog doma.

U raspravi su učestvovali i direktorica Razvojne agencije Vukovarsko-sremske županije Zrinka Čobanković i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić, kao predstavnik Direkcije Civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske.

– Razvojna agencija VSŽ uključena je u pripremu i provođenje projekata iz fondova EU, koji se odnose na aktivnosti u kriznim situacijama. Možemo reći da smo kao Županija u prošloj finansijskoj perspektivi u tome imali iskustva, jer se nabavljala konkretna oprema, koja je svima u sistemu civilne zaštite bila od pomoći – podvlači Čobankovićeva.

– Mi obilato koristimo sredstva iz EU fondova. Opremanje sistema civilne zaštite uvršteno je u strateški plan Vlade RH. I sada je jedan takav modul, koji je 100 % opremljen sredstvima EU, pomagao unesrećenima u Turskoj nakon razornog zemljotresa – rekao je Draganić.

Projekat „Proaktivna mreža“, koji provodi PRONI Centar za socijalno podučavanje, u partnerstvu sa Evropskim domom Vukovar, Nansen Dijalog Centrom iz Osijeka i ISKRA Waldorfskom inicijativom iz Osijeka, vredan je približno 477 hiljada kuna, a finansiran je sa 85 % sredstvima iz Evropskog socijalnog fonda, dok su 15 % sredstva iz Državnog budžeta Republike Hrvatske.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.