13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Savez Rusina RH obeležio u Vukovaru Međunarodni dan maternjeg jezika

2 min read

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, Savez Rusina Republike Hrvatske organizovao je u Vukovaru predstavljanje rusinskog jezika u okviru evropskih mikro jezika.

Prema rečima predsednice te krovne organizacije Dubravke Rašljanin, ove godine obeležavaju tri značajna jubileja, 55. godišnjicu Saveza Rusina Republike Hrvatske, 50 godina “Petrovačkog zvona”, centralne kulturne manifestacije Rusina u Hrvatskoj i 45. godišnjicu Etnografske zbirke Rusina u Petrovcima.

– To su za nas značajni jubileji. Prema popisu stanovništva iz 2021. u Hrvatskoj živi oko 1400 Rusina. Nadam se da ćemo bez obzira koliko nas ima svojim radom i zalaganjem sačuvati našu kulturu, tradiciju i identitet – rekla je Dubravka Rašljanin.

Ovogodišnje 50. “Petrovačko zvono” najavio je reditelj programa i voditelj Etnografske zbirke u Petrovcima Zvonko Kostelnik.

– Bliži se 50. godišnjica “Petrovačkog zvona”, koje će biti održano od 10. do 12. juna. Nadamo se da ćemo ovu trodnevnu manifestaciju održati u amfiteatru, na otvorenoj sceni, zbog velikog broja učesnika. Planiramo učešće 15-ak društava, koja okupljaju pripadnike našeg naroda iz Hrvatske, Srbije i Slovačke, ali i drugih manjina – najavio je Kostelnik.

U programu, koji je održan u sredu uveče, u Odeljenju za mlade “Spajalica” Gradske biblioteke Vukovar, repertoarom rusinskih narodnih pesama predstavilo se Kulturno-umetničko društvo “Joakim Hardi” iz Petrovaca.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link