21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovarska kancelarija Centra za razvoj i investicije SNV-a dobro poslovala u prošloj godini

3 min read

Centar za razvoj i investicije Srpskog narodnog veća osnovan je 2006. godine kao posebno odeljenje SNV-a kako bi se kontinuirano radilo na obnovi i revitalizaciji povratničkih i drugih sredina u kojima žive Srbi. Na području Hrvatske Centar deluje u četiri kancelarije, u centralnoj u Zagrebu, u Kninu, Krnjaku, a od 2010. godine i u Vukovaru.

– Jedan od glavnih ciljeva bio je informisanje pravnih i fizičkih osoba o modelima unapređenja posolovanja i mogućnostima finansiranja projekata iz područja poljoprivrede. Kanije se to proširilo tako da smo radili i projekte za jedinice lokalne samouprave kao i udruženja – rekao je voditelj vukovarske kancelarije Centra za razvoj investicija SNV-a Miloš Miodragović koji se osvrnu na aktivnosti u prošloj godini.

– Kao i svake godine informisali smo sve preduzetnike i jedinice lokalne samouprave o konursima iz raznih oblasti. Izdvojio bih najznačajnije projekte koje smo radili u prošloj godini, a to su projekat “Zaželi”, reč je o projektu “Zaželi bolji život” u Opštini Trpinja. Prijavitelj tog projekta je Udruženje “Treća životna dob” . Odobrena sredstva na tom projektu su nešto preko 740 hiljada kuna. Takođe bih izdvojio konkurs vezan za poljoprivednike, vezano za područje naseljeno pripadnicima nacionalnih manjina. Prošle godine smo uradili 17 prijava i svih 17 je odobreno. Za ove projekte odobrena su sredstva u iznosu od milion i 20 hiljada kuna – kaže Miodragović koji ističe i da je radio na projektima iz područja poljoprivrede vezano za konkurse Vukovarsko-sremske županije, a posebno ističe i pitanje poslovnih planova za privredne subjekte. Radi se o prijavama na konurs Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kod osnivanja obrta. To su projekti koje je izdvojio u prošloj godini, a isto tako provodio je brojne postupke nabave za jedinice lokalne samouprave.

Saradnja sa jedinicama lokalne samouprave postoji od početka delovanja ove kancelarije, a u poslednjih pet godina intenzivna je saradnja sa poljoprivednicima i preduzetnicima zbog konkursa iz područja poljoprivrede i privrede. Trenutno je u toku provođenje projekta “Zaželi” u Opštini Tpinja, a u ovoj godini se očekuje i nastavak konkursa iz područja privrede i poljoprivede na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

– Prošle godine je taj konkurs bio raspisan u julu. Očekujem da će u to vreme i ove godine biti raspisan. Mislim da je to ono na čega se treba fokusirati, da prvenstveno pomognemo našim ljudima kako bi povukli sredstva. To su osnovne stvari na koje se treba fokusirati u ovoj godini – zaključio je Miloš Miodragović, voditelj vukovarske Kancelarije Centra za ravoj i invsticije SNV-a.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.