25/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na graničnom prelazu Svilaj 60-godišnjak pokušao prokrijumčariti u Hrvatsku krivotvorene novčanice evra

3 min read

Preko graničnog prelaza Svilaj u nedelju je 60-godišnji državljanin Srbije pokušao iz BiH u Hrvatsku prokrijumčariti više od 800 krivotvorenih novčanica od 10 evra.

U izveštaju brodsko-posavske policije navodi se da je završeno kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom iz Srbije zbog sumnje da je počinio krivično delo krivotvorenja novca.

Utvrđeno je da se u nedelju ujutro vozilom nemačkih registracija dovezao na granični prelaz Svilaj, gde su ga pregledali carinici i policajci.

U vozilu su pronašli preko 800 novčanica u apoenu od 10 evra, za koje je naknadno utvrđeno da su krivotvorene.

Zbog sumnje u krivotvorenje novca, 60-godišnjak je uz krivičnu prijavu predat pritvorskom nadzorniku te potom doveden sudiji istrage, koji mu je rešenjem odredio jednomesečni istražni zatvor, pa je predat u zatvor u Požegi.

Kako je objavljeno na stranicama Hrvatske narodne banke u opticaju su dve serije evro novčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 evra), a druga, koja se još naziva i serija Evropa, ima iste apoene, osim apoena od 500 evra. Taj se apoen više ne štampa, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja. Zajedničke karakteristike obe serije evro novčanica su da je naziv valute ispisan različitim pismima; na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Evropske centralne banke, gde se nalazi i potpis predsednika/ce ECB-a, a svaka novčanica ima serijski broj.

Za lakšu proveru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: oseti, pogledaj, nakreni, proveri.

– Osetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svetlu i proverite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite novčanicu i proverite hologram; brojku koja menja boju; sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se proverava korištenjem povećala. Dodatne karakteristike moguće je provjeriti korištenjem UV lampe – navode iz HNB-a.

Foto: PU brodsko-posavska

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.