10/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru počeo Zimski STEM kamp za osnovce

3 min read

U organizaciji Mirovne grupe mladih “Dunav” u Vukovaru je počeo Zimski STEM kamp za osnovce na temu robotike i informatike. Kamp se održava u periodu od 20. do 24. februara, od 10 do 15 časova, u Ružičkinoj kući.

– Na radionicama klinci će učiti o robotici, razvoju video-igara, hemijskim pokusima, stop-motion animaciji, digitalnom crtanju, a kada se umore moći će slagati legiće. Naučne subote rezervisane su za pokuse iz fizike, hemije i ostalih prirodnih nauka, a okupiće 15-20 dece, saznajemo od voditelja kampa Lea Totha.

U Hrvatskoj je STEM revolucija počela pre 10-ak godina, ali treba stalno učiti i ići u korak s novim tehnologijama, napominje naš sagovornik.

Kamp je prvenstveno namenjen deci od 3. do 8. razreda osnovne škole. Šta očekuju od kampa pitali smo dvoje učenika Osnovne škole “Dragutina Tadijanovića”.

– Očekujem puno pokusa i programiranja sA robotima – kaže 9-godišnji Adrian.

– Želja mi je da naučim složiti robota – otkriva učenica 4. razreda Leticia Maria.

Organizaciju Zimskog STEM kampa u Vukovaru pozdravljaju i roditelji.

– Dovela sam sina i njegovog prijatelja. Ovo je fantastična stvar. Drago mi je što ovakav kamp postoji u Vukovaru. Klinci će iskoristiti raspust na najbolji mogući način. Najvažnije je da to vole, da su oduševljeni i ispunjeni – rekla nam je Karmen Orlović Mudri.

Na kamp se prijavio i 15-godišnji Lazar Petrović, učenik Tehničke škole “Nikole Tesle” iz Vukovara.

– Pošto sam upisao školu za programera, ta oblast me zanima i želim da obnovim znanje – priča Lazar.

Kamp je deo projekta “raSTEM – Razvoj STEM-a u Vukovaru”, finansiranog sredstvima Evropske unije i Ureda za udruženja Vlade Republike Hrvatske. U sklopu ovog projekta 20. septembra 2022. godine u rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke otvoren je opremljeni i rekonstruisani prostor postavke naučnog “Escape room-a” i Tehničko-robotičkog kabineta.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.