17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Započeo prvi Erasmus+ projekat OŠ Negoslavci

3 min read

Sastankom Erasmus+ tima, koji čine nastavnice hrvatskog jezika Zorana Vukašinović i istorije Dejana Okovački, nastavnik matematike Vojislav Đuračković i stručni saradnik bibliotekar Bojan Lazić u ulozi koordinatora, 15. februara u Osnovnoj školi Negoslavci započeo je Erasmus+ projekat „Osloni se na IKT“. Projekat će trajati 15 meseci, odnosno do 14. maja 2024. godine.

Priređujući projektni predlog krajem septembra 2022. godine, projektni tim je pred sebe postavio tri cilja projekta, jačanje digitalnih kompetencija učitelja u OŠ Negoslavci, jačanje digitalnih kompetencija učenika i osavremenjavanje nastavnog procesa upotrebom različitih veb 2.0 alata i druge informacione i komunikacijske tehnologije.

Kako se navodi u dopisu iz OŠ Negoslavci, namera je da deo nastavnika koji su za to izrazili želju putem mobilnosti zaposlenika stekne određene IKT kompetencije i veštine koje će potom preneti na ostale radnike i u kombinaciji prethodno stečenih i već postojećih znanja preneti na učenike. Time bi se, kako je projektnim predlogom zamišljeno, ojačale digitalne kompetencije nastavnika i učenika, što će konačno rezultirati savremenijim pristupom realizaciji nastavnoga procesa. Dve nastavnice, članovi projektnog tima, pohađaće strukturisani kurs, dok će nastavnik i stručni saradnik, koji su takođe članovi projektnog tima, pohađati aktivnost praćenja rada, tzv. job shadowing.

Ishodi prvog sastanka projektnog tima, realizovanog prvog dana realizacije projekta, jesu izbor logotipa projekta čiji je autor nastavnik informatike Goran Bunić, te izrada plana aktivnosti i plana diseminacije projekta.

Namera je da se putem frontalnog, grupnog i individualnog rada pruži kolegijalna podrška u razvoju IKT kompetencija, najpre prema radnicima škole, a potom da se međusobnim prikazivanjem primera dobre prakse i učenjem jednih od drugih radi na usavršavanju digitalnih kompetencija. Takođe, ideja je da tokom i po završetku projekta u Osnovnoj školi Negoslavci, projektni tim radi na održavanju projekta smišljajući nove aktivnosti, kako u školi tako i van nje, ali i širenjem ideje i rezultata projekta u široj zajednici, odnosno u medijima i putem pružanja podrške školama i vaspitno-obrazovnim radnicima koji još uvek skupljaju hrabrost da se upuste u Erasmus+ priču, što i jeste jedna od ideja na kojima se temelji Erasmus+ program koji se finansira sredstvima Evropske unije.

Sastanku projektnog tima prisustvovao je direktor škole, Branislav Danilovac.

Inače, projekat je odobrila Agencija za mobilnost i projekte Evropske unije ocenivši ga, nakon prošlooktobarskog konkursa, sa 84 od mogućih 100 poena i dodelivši školi traženih 7220 evra za njegovu realizaciju, navode u objavi iz OŠ Negoslavci.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.