24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovsko Veće srpske nacionalne manjine proslavilo krsnu slavu

3 min read

Veće srpske nacionalne manjine Opštine Borovo proslavilo je krsnu slavu Sretenje Gospodnje. Slavska obeležja osveštali su starešina hrama Svetog Stefana u Borovu, jerej Dragan Serdar i đakon Zdravko Bošković.

Čestitajući članovima Veća krsnu slavu, Serdar je podsetio da je Sretenje veliki narodni, crkveni i nacionalni praznik.

– Na Sretenje obeležavamo susret Boga i čoveka. Taj susret koji se desio u istoriji jeste nešto čemu treba da težimo kroz ceo svoj život, da se susrećemo neprestano, da čeznemo za tim događajima. Čovek je biće zajednice i važno je da što češće budemo jedni uz druge i da se ovakvim, lepim povodima okupljamo – poručio je, uz ostalo, jerej Serdar.

Podsetio je i da se na ovaj dan sećamo važnih događaja iz naše prošlosti.

U Srbiji se na Sretenje proslavlja Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav. 

O ulozi Veća srpske nacionalne manjine Opštine Borovo, u organizaciji društvenog i kulturnog života i humanitarnog rada, govorio je u svom obraćanju predsednik Veća Dušan Latas.

– I prošle godine smo imali dosta aktivnosti koje su vezane za rad sa decom i mladima, kojima smo pokušali preko naših projekata omogućiti da saznaju više o srpskoj istoriji. Mi ćemo taj rad nastaviti. Uskoro ćemo našim sugrađankama pokloniti jednu lepu predstavu povodom Međunarodnog dana žena, a projekti na kojima trenutno radimo pomoći će da se organizuju naša humanitarna foto-izložba “Borovska razglednica”, “Kviz znanja” za osnovce i sve ostalo – rekao je Latas. Zahvalio se svima koji pomažu i podržavaju rad Veća srpske nacionalne manjine Opštine Borovo i pozvao na zajedništvo i slogu.

Pored članova Veća, svečanosti koja je održana na Sretenje, u višenamenskoj zgradi u centru Borova, prisustvovali su načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović, zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević i drugi predstavnici ovdašnjeg društvenog i političkog života.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.