23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U opštini Trpinja na projektu iz programa “Zaželi” zaposlili 17 žena

4 min read

U Trpinji je u petak održana početna konferencija projekta „Zaželi bolji život u Opštini Trpinja” – faza III” . Vrednost projekta je 98 hiljada evra i finansira se iz Evropskog socijalnog fonda.

Prema rečima voditeljke projekta Snežane Vranješević projekat  će biti proveden u periodu od 14. decembra 2022. do 14. avgusta 2023. godine.

– Na projektu je zaposleno 15 teže zapošljivih žena, starijih od 50 godina, koje će tokom šest meseci raditi na poslovima pomoći u kući i brige za 108 korisnika, starijih i nemoćnih osoba – rekla je Vranješevićeva, koja je jedna od dve žene zaposlene na vođenju projekta.

Priliku za posao dobile su i Mira Milašinovic i Smiljka Gajanin, koje su radile i na prethodnim fazama ovog programa.

– Drago mi je što sam dobila ovaj posao. Prošle godine posao sam dobila preko Zajedničkog veća opština. Zahvaljujem se svima. Srećna sam i zadovoljna, a i korisnici su zadovoljni. Mi smo jedna velika porodica – kaže Mira.

– Sve je više starijih ljudi, koji su sami i bolesni i kojima je potrebna pomoć, tako da je ovaj program pun pogodak. Posao mi puno znači jer sam u godinama kada me niko neće zaposliti. Ovaj posao je idealan za nas starije žene – dodaje Smiljka.

Nosilac projekta je Udruženje “Treća životna dob” koje na području trpinjske opštine deluje od 2005. godine. U prvoj i drugoj fazi programa zapošljavanja žena “Zaželi” bili su partneri Opštini Trpinja, podsetila je u izjavi medijima predsednica Biljana Todorčić, koja ističe da je pored zapošljavanja teže zapošljivih žena ovim projektom omogućena i briga o starijim i nemoćnim osobama.

– Našim korisnicima je važno i da ih neko obiđe i popriča s njima. Imamo baku koju, osim te zaposlene žene, niko drugi ne obilazi – napominje Todorčićeva.

Uz obavezne partnere na svim projektima iz programa “Zaželi”, Hrvatski zavod za zapošljavanje – područnu kancelariju Vukovar i Centar za socijalni rad Vukovar, partner na ovom projektu je i Srpsko narodno veće iz Zagreba.

Miloš Miodragović iz SNV-og Centra za razvoj i investicije ističe da je program zapošljavanja žena “Zaželi” jedan od onih koji su na području Republike Hrvatske dali najbolje rezultate.

– Znamo koliko je danas važno svako radno mesto, pogotovo za jednu relativno malu opštinu, kakva je i opština Trpinja, u današnjim uslovima globalne krize i inflacije. Ovim programom unapređuje se i briga o našim starijim sugrađanima. Važno je da znaju da nisu sami i da postoje institucije koje vode brigu o njihovim potrebama – zaključio je Miodragović.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.