22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

ZVO: Alen Tahiri održao savetovanje sa partnerima ZVO-a o unapređenju finansiranja i ugovaranja projekata

4 min read

U saradnji sa Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Zajedničko veće opština organizovalo je u Srpskom domu u Vukovaru savetovanje na temu unapređenja procesa finansiranja i ugovaranja progama i projekata u skladu s Operativnim planom nacionalnih manjina za period od 2021.-2024. godine.

Prisutnim predstavnicima opština, škola, institucija i različitih udruženja s kojima sarađuje Zajedničko veće opština, obratio se direktor Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Alen Tahiri koji je naglasio da je savetovanje udruženja unutar provođenja Operativnog programa sastavni deo rada Vlade Republike Hrvatske.

– Dajemo maksimalne napore kako bi svim učesnicima pripomogli u kreiranju njihovih programa, projekata i objasnili šta je, a šta nije prihvatljivo i u kojem kontekstu možemo pre svega, pomoći našim građanima Republike Hrvatske u očuvanju njihove tradicije, kulture i slično. U Republici Hrvatskoj ima 22 nacionalne manjine. Pojedine su vrlo specifične, recimo romska i srpska, koje imaju drugačije potrebe u odnosu na druge nacionalne manjine, što zbog diskriminacije, što zbog dužeg zanemarivanja njihovih potreba. Sad se intezivno i posebno radi na tim područjima kako bi se što više pomoglo kroz određene kapitalne i tekuće investicije, kroz obrazovanje, stipendije i slično – rekao je Tahiri te istakao da je za 2023. godinu za provođenje Operativnog programa osigurano nešto manje od 40 miliona evra.

Alen Tahiri, direktor Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Predsednik Zajedničkog veća opština, Dejan Drakulić istakao je da zahvaljujući aktivnostima saborskih zastupnika, Vladinom Uredu za ljudska prava i Vladi, nacionalne manjine posednjih godina imaju na raspolaganju značajna sredstva koja omogućavaju bolji i kvalitetniji rad institucija i udruženja koja funkcionišu u zajednici.

– Sa većim iznosom novca, dolazi i veća odgovornost i potreba za boljom organizacijom posla i kvalitetnijim radom. Bio nam je cilj da ojačamo partnere s kojima provodimo programske aktivnosti. Njih je oko 100 i zaista nam je važno da budu osposobljeni, da imaju kvalitetna znanja, kvalitetne informacije kako bi projekte mogli da provode u skladu sa obavezama koje imamo u ugovoru, a to se kasnije prenosi na naše partnere. Drago mi je što su se ljudi odazvali u ovolikom broju. Tema je izuzetno važna i ovo je prilika da se, ne samo promoviše rad Zajedničkog veća opština, nego i Vladinog ureda koji će da prenese našim partnerima i ljudima u našoj zajedici, one informacije koje su neophodne za njihov rad, ali i informacije o tome šta radi Vladin Ured, na koji način sve to funkcioniše te da kompletna struktura i hijerarhija i način finansiranja i rada bude transparentan – rekao je predsednik ZVO-a, Dejan Drakulić koji je istakao da partneri najčešće imaju pitanja oko prihvatljivih i neprihvatljivih troškova te finansiranja projekata i projektnih aktivnosti.

Dragana Jeckov i učesnici savetovanja

Svojim dolaskom i obraćanjem savetovanje je podržala i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.