24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovar: U Srpskom domu predstavljena knjiga o Boboti autora Veljka Maksića

3 min read

U Srpskom domu u Vukovaru sinoć je predstavljena knjiga “Svedoci vremena – istorijski pregled razvoja sela Bobote” autora Veljka Maksića.

– Knjiga o Boboti je kao i prethodna izdanja kratka istorija mesta, od praistorije do 1991. godine. Sve to uobličiti, staviti u ove korice, bilo je poprilično zahtevan posao, prvenstveno zato što se istraživačkim radom ne bavim profesionalno već usput. To je zahtevalo određeni napor. Međutim, kad dođe do promocije i vidite da su ljudi zadovoljni, da traže knjigu više, imate to zadovoljstvo – priča Maksić.

Svako mesto ima svoje specifičnosti, pa tako i Bobota.

– Bobota je dugo nosila epitet ustaničkog mesta jer je u njoj 1941. godine došlo do prvog oružanog sukoba sa kvislinškom vlašću na ovim prostorima. Mnogo stanovništva je stradalo za vreme Drugog svetskog rata. Bobotski trgovci učestvovali su u kulturnom životu, podržavajući rad najistaknutijih srpskih književnika poput Dositeja Obradovića – navodi Maksić.

Projekat “Svedoci vremena” pokrenut je 2016. godine, na inicijativu tadašnjeg predsednika Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština i sadašnjeg direktora Srpskog doma Nebojše Vidovića.

– Sreća je što je te napore i taj trud prepoznao sadašnji predsednik Odbora za kulturu ZVO Veljko Maksić, koji je bio i moj učenik, a koji je taj posao nastavio. Zajedno smo radili na prve tri edicije i rasli s tom pričom, u metodičkom i svakom drugom pogledu. To je zapravo jedan “rudarski” posao. Zahteva puno vremena i energije. Zahvaljujem se svima koji su sve ove godine učestvovali u stvaranju ovih publikacija, pojedincima zahvaljujući kojima smo došli do određenih podataka i fotografija iz prošlosti, kao i ustanovama i institucijama, Arhivu Vojvodine, Gradskom muzeju Vukovar, Muzeju Slavonije iz Osijeka, svima koji su na bilo koji način dali doprinos da sve ovo što imamo danas možemo i prikazati – rekao je Vidović.

Pored predstavljanja knjige Veljka Maksića, u Srpskom domu u Vukovaru postavljena je izložba crteža Veselina Brkovića, dekana Akademije likovnih umetnosti u Trebinju, koja će za posetioce biti otvorena do 19. februara.

Program je organizovalo Zajedničko veće opština uz finansijsku podršku Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.