21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na Sajmu zavičaja u Novom Sadu 12. februara predstaviće se i ZUSOP iz Borova

3 min read

Na 4. Sajmu zavičaja koji će biti održan u nedelju, 12. februara u hali Master Novosadskog sajma od 10 časova, u organizaciji Pokrajinskog Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, predstaviće se i Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova.

Na Sajmu su učestvovali i prošle godine, ali u organizaciji Zajedničkog veća opština. Ove godine u Novi Sad odlaze samostalno, u čemu su imali podršku Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru.

Predsednik Udruženja Rajko Lukić zahvalio se u izjavi za Radio Borovo generalnom konzulu Aleksandru Nakiću na pomoći u organizaciji puta i predstavljanja na Sajmu.

– Drago nam je što po drugi put predstavljamo naše udruženje i Opštinu Borovo na Sajmu zavičaja. Pored nastupa folklorne sekcije predstavićemo se i tradicionalnom kuhinjom svog zavičaja – rekao je Lukić.

Udruženje Srba Ozrena i Posavine sa sedištem u Borovu osnovano je u oktobru 2009. godine, s ciljem negovanja tradicije i običaja Ozrenaca i Posavljaka, koji se na vukovarsko područje doseljavaju iz ekonomskih razloga, uglavnom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

Najznačajnije manifestacije koje organizuje ovo udruženje su Sportski susreti, na kojima se zahvaljujući starim sportskim igrama, bacanju kamena s ramena, povlačenju štapa i konopca i drugim disciplinama, okupi veliki broj učesnika i posetilaca te Ozrensko-posavsko veče koje okuplja ljubitelje violine i šargije. Mogu se pohvaliti i brojnim članstvom iz Borova i okolnih mesta.

– Prošle godine imali smo 170 članova sa plaćenim članarinama iz Borova i okolnih mesta. Naš rad pomažu i ljudi koji danas žive i rade u inostranstvu,  a koji su takođe naši članovi. Ovim putem pozivam sve članove i simpatizere na godišnju skupštinu, koja će biti održana u petak, 17. februara od 18 časova u velikoj sali Kulturnog centra Borovo – kaže Lukić.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.