24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru, Iloku i osam opština, uključujući i Borovo, uskoro brži pristup internetu

3 min read

U Vukovaru je predstavljen projekat razvoja širokopojasne infrastrukture, vredan gotovo 10 miliona evra, koji će korisnicima s područja gradova Vukovara i Iloka i opština Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja omogućiti brzi (+40 Mbit/s) i ultrabrzi (+100 Mbit/s) pristup internetu.

Prema rečima Marije Jakovljević, direktorice Odeljenja za razvoj i implementaciju EU BB programa u Hrvatskom Telekomu, reč je o investiciji vrednoj 9,7 miliona evra, od čega Hrvatski Telekom d.d. ulaže 5,7 miliona evra vlastitih sredstava, a 4 miliona evra su bespovratna sredstva Evropske unije.

– Ovim projektom do kraja godine biće implementirana optička infrastruktura za 15.079 domaćinstava, čime će se podići nivo digitalizacije na vukovarskom području, građani će moći nesmetano da koriste sve digitalne sadržaje, poput usluga e-Građani, e-škole i e-zdravstva i surfati istovremeno, što doprinosi kvalitetu života na ovom području – rekla je predstavnica Hrvatskog Telekoma d.d.

Mreža će biti otvorenog tipa, a građani će moći da koriste usluge različitih teleoperatera po njihovim komercijalnim cenama.

– Možemo reći da će standard života u Vukovaru biti na višem nivou nego što je danas, a realizacijom ovog projekta stvoriće se uslovi za daljnji razvoj privrede – poručio je zamenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac, koji se nada da će sve prepreke, vezano za imovinsko-pravne odnose, biti prevladane i da će projekat prema predviđenoj dinamici biti realizovan do 31. decembra ove godine. 

Konferenciji su prisustvovali i načelnici opština Borovo i Trpinja Zoran Baćanović i Miroslav Palić.

– Ovaj projekat će sigurno podići standard i kvalitet života u Borovu, prvenstveno mlađoj populaciji, koja se više koristi internetom, ne samo kao sredstvom komunikacije već i u poslovnim odnosima. Drago mi je što je i Opština Borovo deo ovog projekta – podvlači načelnik Baćanović.

– Realizacijom ovog projekta dobićemo brži pristup internetu i svemu što predstavlja “normalan” život u 21. veku. S boljim pristupom internetu ulazimo u krug razvijenih sredina, po pitanju poslovanja, ali i standarda života – istakao je u izjavi medijima načelnik Palić.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.