U Palati Srem u Vukovaru održana 5. Koordinacija zamenika župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina

U Palati Srem u Vukovaru održana je 5. redovna sednica Koordinacije zamenika župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina. Koordinaciji je prisustvovalo 12 dožupana koji deluju na nivou Republike Hrvatske, od toga je bilo 10 predstavnika srpske nacionalne manjine te po jedan predstavnik italijanske i češke nacionalne manjine.

Domaćin ovog sastanka, koji se svaki put održava u nekoj drugoj županiji, bio je zamenik župana Vukovarsko-sremske županije iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Jeremić koji je govorio o popisu stanovništva i o načinu na koji će rezultati popisa uticati na regulisanje prava pripadnika nacionalnih manjina.

– Republiku Hrvatsku generalno je zahvatila demografska katastrofa. Broj stanovnika u RH u odnosu na poslednji popis pao je za više od 9,60% što je mnogo. Ako pogledamo i Vukovarrsko-sremsku županiju, koja je najviše pogođena odlivom stanovništva, kod nas je manajak stanovnika u odnosu na pre 10 godina 20,28% što je zaista velika brojka. Izgubili smo preko 30 hiljada stanovnika što je grad veličine Vinkovaca – rekao je Jeremić koji je istakao da su pripadnici srpske nacionalne manjine još više pogođeni negativnim trendovima.

– U opštinama u kojima je srpska zajdnica u većini, pad broja stanovnika kreće se od 25 do čak 30% i zbog toga smo na nivou Vukovarsko-sremske županije pali u ukupnom udelu sa 15,5% na 13,5%. Činjenica je da su prava nacionalnih manjina u najvećoj meri osnovana na našem postotku u ukupnom broju stanovnika, iz toga se izvlače prava na zastupljenost u Hrvatskom saboru, u predstaničkim i izvršnim telima jedinica lokalne i regionalne samouprave, na nivou opština, gradova i županija. Naš postotak u broju stanovnika takođe utiče i na pravo kod formiranja veća nacionalnih manjina na nivoima opština, gradova i županija i njihovih predstavnika – rekao je Jeremić i istakao da negativan broj pripadnika srpske nacionalne manjine utiče i na ostvarivanje prava na službenu upotrebu jezika i pisma te pravo na proporcionalnu zastupljenost u javnim i državnim službama.

Na teme sastanka osvrnuo se i vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić.

– Problemi koje imamo svakodnevno i s kojima se susrećemo nisu veliki. Situacija i odnosi su sve bolji i bolji. Moram da istaknem da imamo izuzetno dobru saradnju u Vukovarsko-sremskoj županiji i smatram da možemo poslužiti kao primer kako bi to trebalo funkcionisati svage na nivou Republike Hrvatske. Popis stanovništva je tema koja nas sve jednako zabrinjava, kako većinski narod tako i nacionalne manjine. Nažalost, sve nas je manje. Moramo više razmišljati o donošenju konkretnijih, jačih i boljih demografskih mera koje se preduzimaju u jedinicama lokalne samouprave da bi ovaj prostor ostao naseljen – rekao je župan Dekanić.

Sastanku su prisustvovali saborski zastupnici iz reda srpske nacionalne manjine Dragana Jeckov i Boris Milošević.

S.M.