12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Završena projektna dokumentacija za predstojeću obnovu Erdutske kule

4 min read

Izradom projektne dokumentacije stvoreni su preduslovi za obnovu i revitalizaciju srednjovekovne Erdutske kule i razvoj turizma. Opština Erdut je za izradu projektne dokumentacije iz fondova Evropske unije povukla iznos od preko 150 hiljada evra, odnosno milion i 130 hiljada kuna, od čega je 960 hiljada kuna bespovratnih sredstava iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, ističe voditeljka projekta Sonja Klajić.

– Naši projektanti iz firme Core d.o.o. iz Dubrovnika izradili su idejni glavni izvedbeni projekat, koji je podeljen u dve komponente ili faze. Prva faza odnosi se na rekonstrukciju samih kula, ostataka srednjovekovnog grada. Na vrhu glavne, četvrtaste kule biće uređen vidikovac do kojeg će posetioci “putovati” staklenim liftom kroz nekoliko etaža kule. Druga faza odnosi se na izgradnju pešačkog mosta preko lokalne ceste “Podunavlje”, kojom se spajaju Erdutska kula i Erdutski vinogradi. Za obe faze ishođene su građevinske dozvole – rekla je Klajićeva na završnoj konferenciji projekta “Erdutska kula – Izrada projektne dokumetacije za potrebe obnove kulturne baštine na području opštine Erdut”. Konferencija je održana u četvrtak u prostorijama Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut u Dalju.

Projekat je provela Opština Erdut u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Opštine Erdut, a projektni predlog izradio je Preduzetničko-razvojni centar Opštine Erdut.

Prema rečima direktorice PORC-a Bojane Orsić za obnovu Erdutske kule biće potrebno oko 5 miliona evra.

– Kroz ovaj projekat izradili smo projektno-tehničku dokumentaciju s kojom ćemo u budućnosti nastojati aplicirati na neki novi poziv, koji će nam doneti mogućnost za revitalizaciju prostora Erdutske kule. Nadam se, ako napišemo projekat do 2024./2025. godine, uz planirane dve godine provođenja, radove na obnovi Erdutske kule mogli bi završiti 2027. godine. To je najoptimističnija prognoza – smatra Orsićeva.

Erdutska kula je najprepoznatljiviji simbol i jedno od najposećenijih mesta na istoku Hrvatske, ističe direktorica Turističke zajednice Opštine Erdut Jovana Ilišević.

– Prošle godine na području Opštine Erdut imali smo oko 1.500 noćenja i preko 600 dolazaka. U poslednja dva meseca registrovano je još pet objekata, tako da sada imamo 34 turistička subjekta, 41 objekat i preko 140 ležajeva. Revitalizacijom Erdutske kule upotpunio bi se turistički sadržaj na području naše opštine – podvlači Iliševićeva.

Od Erdutske kule kreće i Poučna staza značajnog krajolika Erdut u dužini od 2 kilometra, a nastavlja se se na Zelene staze uz Dunav. U saradnji sa Agencijom za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije na području oko Erdutske kule uređeno je i šetalište, odnosno “stepenice zdravlja”, podsetio je opštinski načelnik i predsednik Turističke zajednice opštine Erdut Jugoslav Vesić.

– Predstojećom obnovom Erdutsku kulu učinićemo sigurnijom za posetioce, a izradnjom mosta, koji će povezati Erdutsku vinariju i stari dvorac s kulom, dobićemo još jednu turističku atrakciju. Imamo i privatne investitore koji su na tom području krenuli u izgradnju velikog hotela. Stepenice zdravlja se nastavljaju na stazu koja vodi do Aljmaša. Turistički sadržaji biće upotpunjeni i želimo nastaviti u tom pravcu – poručio je načelnik Vesić.

Tekst: D.Z./Radio Borovo

Foto – Erdutska kula: Dušan Velimirović

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.