15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Zaposleno 10 žena u sklopu projekta “Zaželi za Vukovar, faza III”

5 min read

U Vukovaru je održana početna konferencija EU projekta “Zaželi za Vukovar – faza III”, koji treći put zaredom provodi Udruženje žena Vukovar u saradnji sa Centrom za socijalni rad Vukovar i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Vukovar.

Projekat se provodi kroz osam meseci, a deset žena je zaposleno da brine o nemoćnim i starijim osobama na period od šest meseci, rekla je koordinatorka Udruženja žena Vukovar i voditeljka projekta Mirjana Mizdrak Mišanović.

– U okviru projekta je zaposleno deset žena, pripadnice ciljane grupe. To su nezaposlene žene, žene 50 i više godina sa najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, žene žrtve porodičnog nasilja, žene sa invaliditetom, azilantkinje i žene koje su izašle iz sistema socijalne zaštite. Velika je ciljana grupa, a mi smo kroz ovaj program veliku pažnju pridali zapošljavanju baš te grupe, dali smo im prednost i nadamo se da će biti dobre našim korisnicima, da će korisnici biti dobri njima i da će, kao i u prvoj i drugoj fazi, sve teći kako treba – rekla je Mizdrak Mišanović.

Svaka žena u okviru ovog projekta ima šest korisnika o kojima brine, tako da je ovog puta uključeno 60 korisnika. I zaposlene žene i korisnici su sa područja grada Vukovara, a program obuhvata sve četvrti Vukovara od Mitnice i Sajmišta preko Lušca do Borova naselja.

Na Javni poziv odazvalo se 37 žena, a posao je dobilo 10 žena, pripadnica ciljane grupe, među kojima je i Aleksandra Menjuk, majka petero dece.

– Veliko m i je zadovoljstvo što sam ušla u ovaj program, da pomažem starijim i nemoćnim osobama kojima je pomoć potrebna. Našim klijentima puno znači što ih obilazimo, što im pomažemo, što s njima razgovaramo. Mnogima fali razgovor. Dan bude aktivan, pomežemo u svim pogledima, pomažemo oprati suđe, spremamo, počistimo, nekim korisnicima pomažemo u oblačenju. Korisnici budu zadovoljni i srećni, a i mi zaposlene – rekla je Aleksandra Menjuk.

Ispred Vukovarsko-sremske županije i Grada Vukovara, početnoj konferenciji projekta prisustvovali su Andrijana Dujmić iz Upravnog odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu koja je pohvalila Udruženje žena Vukovar i realizaciju ovog projekta i Josip Paloš, pročelnik Odeljenja za društvene delatnosti grada Vukovara.

– Do sada je na području Hrvatske 15 hiljada žena našlo posao, a više od 15 hiljada starijih i nemoćnih su imali koristi od projekta. Ovaj program ima višestruku korist kako za teško zapošljive žene koje su na tržištu rada i koje uz svoje porodice i ognjišta ostaju na svom području, tako i osobe starije životne dobi, kojima bi ovakav vid pomoći bilo teško pronaći. Ovaj projekat provode opštine, gradovi, udruženja i ustanove. U realizaciji ovog projekta, faze III ukupno je zaposleno 900 žena i obuhvaćeno je 6 hiljada korisnika – istakla je ovom prilikom Dujmić.

– Jako sam srećan što je i Udruženje žena Vukovar uspelo sa svojom prijavom na program “Zaželi III”, objavljenog od strane Ministarstva rada i penzionog sistema. Grad Vukovar je u saradnji sa brojnim udruženjima, jedan od vodećih gradova po ukupnim sredstvima koja su povučena u ovom programu koji je višedimenzionalan, što znači da utiče i na politiku zapošljavanja i na socijalnu politiku. To je program od koga koristi imaju svi i korisnici i teže zapošljive žene – rekao je Josip Paloš, pročelnik Odeljenja za društvene delatnosti grada Vukovara.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije iz Evropskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Efikasni ljudski potencijali 2014.-2020.” Ukupna vrednost projekta je 65.638,06 evra.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.