12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru predstavljena foto-monografija “Spomenici NOB-a vinkovačkog kraja – nekad i sad”

3 min read

U okviru programa “SKC sredom” u Vukovaru je predstavljena foto-monografija “Spomenici NOB-a vinkovačkog kraja – nekad i sad”.

Reč je o drugoj knjizi iz edicije “Spomenička baština – nekad i sad” Srpskog kulturnog centra Vukovar, podsetio je direktor ove ustanove i jedan od dvojice autora Srđan Sekulić.

– Pre dve godine izdali smo foto-monografiju o spomenicima NOB-a na području nekadašnje opštine Vukovar, od Iloka do Klise. Ova druga knjiga se bavi spomenicima na području nekadašnje vinkovačke opštine. Na taj način, ako izuzmemo Županju, gde je i najmanje antifašističkih spomenika, obuhvatili smo gotovo čitavo područje Vukovarsko-sremske županije – ističe Sekulić.
Prema rečima koautora, vukovarskog novinara Nikole Milojevića, najteže je bilo pronaći sva ta mesta.

– Našli smo podatke o 82 mesta, a mi smo obilaskom terena i prelistavanjem starih novina pronašli 86 spomenika i spomen-obeležja, u selima, na grobljima i šumama. Kada je u pitanju nekadašnja opština Vinkovci, od 86 spomenika 41. više nema. Tokom našeg istraživanja u Komletincima je traktorom srušen spomenik u centru mesta. Ta vest je obišla Hrvatsku, a snimak je objavljen na YouTubeu. U Tordincima je takođe srušen spomenik. Taj spomenik, koji je srušen krajem prošle godine, slučajno se našao na naslovnici naše foto-monografije, a danas ga više nema – priča vukovarski novinar.

Promociji knjige prisustvovao i predsednik Zajednice antifašističkih udruženja i antifašista Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić.

– Ovakva istraživanja predstavljaju značajan doprinos kulturi sećanja i zaštiti i očuvanju spomeničke baštine NOB-a, čemu je posvećeno i naše udruženje – napominje Đokić.

Srđan Sekulić i Nikola Milojević započeli su rad na novoj foto-monografiji o spomenicima NOB-a osječkog kraja, a taj posao, kako je najavljeno, trebao bi biti završen do kraja godine.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.