12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovarski gimnazijalci istraživaće jevrejsko nasleđe u Vukovaru

4 min read

Na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta u Vukovaru je predstavljen dvogodišnji projekat „Koga smo zaboravili – jevrejsko nasleđe u našem gradu”. Nosilac projekta je Evropski dom Vukovar, a provodi se do kraja 2024. godine, u partnerstvu sa berlinskom Inicijativom za borbu protiv antisemitizma i Centrom za suočavanje s prošlošću “Documenta” iz Zagreba. Finansiran je sredstvima Evropske komisije i vredan je nešto više od 95 hiljada evra.

Autorka i voditeljka projekta je Nemica Nikol Alt, koja poslednje tri godine živi u Vukovaru.

– Iako Evropski dom Vukovar pokriva dosta tema, od političko-istorijskog obrazovanja do ekologije, kada sam videla ovaj poziv Evropske komisije shvatila sam da su život jevrejske zajednice u Vukovaru i holokaust nedovoljno zastupljena tema. Pre Drugog svetskog rata Jevrejska opština u Vukovaru bila je jedna od najstarijih i najznačajnijih u Hrvatskoj s više od 200 članova. Zato smo odlučili da pokrenemo ovaj projekat, kojim ćemo mlade upoznati s tim delom vukovarske prošlosti, a širu javnost sa jevrejskim nasleđem u ovom gradu i regionu – rekla je na konferenciji za medije Nikol Alt.

U projekat su uključeni vukovarski gimnazijalci, koji će uz mentorstvo profesora istorije i u saradnji sa naučnim, obrazovnim i kulturnim institucijama provesti samostalno istraživanje o jevrejskoj kulturi i nasleđu na području grada Vukovara, a istražiće i biografije istaknutih ličnosti iz ove zajednice, koje su u prošlosti doprinele razvoju Vukovara. Rezultati istraživanja biće pretočeni u izložbu, nakon koje će biti otvoren i dijalog o kulturi sećanja Predviđeno je i studijsko putovanje u Nemačku, najavila je viša savetnica na projektu Maja Buljubašić.

– U projekat je uključena i gimnazija iz nemačkog grada Landau. Paralelno s našim učenicima provodiće istraživanje o jevrejskoj zajednici na njihovom području. Naši učenici će u okviru studijskog putovanja posetiti Landau, a kasnije ćemo mi ugostiti učenike iz Nemačke i predstaviti im sve ono što budemo saznali i istražili o jevrejskoj zajednici. Želimo podići svest javnosti i otvoriti prostor za dijalog o opasnim ideologijama iz prošlosti, koje su dovele do radikalnih i fatalnih posledica, poput potpunog nestanka jedne zajednice – ističe Maja Buljubašić.

U planu je i saradnja sa Jevrejskom opštinom Osijek, Državnim arhivom Vukovar, Institutom “Ivo Pilar” iz Vukovara, Gradskom bibliotekom Vukovar i Gradskim muzejom Vukovar.

Izvršna direktorica Evropskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić, koja je na ovom projektu stručna savetnica, rekla je da je jedan od ciljeva i jačanje međusektorske saradnje.

– S ciljem da se informacije kojima raspolažemo i koje ćemo tek prikupiti kvalitetnije koriste u obrazovanju i drugim oblastima – podvlači Antunović Lazić.

Završna aktivnost projekta biće radionica za učenike i nastavnike na temu antisemitizma.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.