23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Svetosavskom akademijom obeležena eparhijska proslava Savindana

4 min read

Svetosavska akademija Eparhije osečkopoljske i baranjske održana je sinoć u punoj sali Ustanove u kulturi Srpski dom u Vukovaru.

VSPD “Javor”

Nakon himne Svetom Savi, u izvođenju vukovarskog srpskog pevačkog društva “Javor” prisutnima se obratio episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim koji je govorio o porukama svetosavlja.

– Svetosavska filozofija života je blagodatni dar našem narodu i pečat vere i duhovnosti na svetopavlovski način koji kaže: Ugledajte se na mene kao što se ja ugledah na Hrista. Sveti Sava sve čini u Hristu, za Hrista i sa Hristom, nipošto zato da bi sebi stekao ime jer je potrebno da loza ima čokot na kome počiva i živi, zato je ličnost Svetoga Save i svetosavski način života uvek autentičan i aktuelan u svakom vremenu i ne može se svesti u prostorne dimenzije jer uvek svedoči svetu tajnu Hristovu, kako nam o tome blagoveste dela apostolska. Sveti Savo je naša ikona ka Carstvu božjem, bogonadahnuta ličnost koja je svetionik našem biću. Mnogi evropejci i lažni humanisti bez Hrista, u nastojanjima i težnjama za verom, pravdom i slobodom kroz svu svoju istoriju su maštali. U mašti su imali potrebu da stvaraju mitove, izmišljene likove, vitezove, ritere, musketire i prinčeve. Srpski narod nije morao to da čini, on je u Svetom Savi imao istinskog i strvarnog princa i viteza, koji se nije samo pojavio u istoriji, zadivio ljude i nestao. On nije došao da deli zemaljsku i socijalno-društvenu pravdu nego je došao među Srbe i ostao sa njima zauvek, govoreći da zemaljski život treba vezati za Hristovo jevanjđelje, odnosno za blagu vest i spasenju sveta i čoveka – rekao je povodom Svetosavske akademije episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim.

Ovogodišnji besednik Miroslav Mišanović, diplomirani teolog i veroučitelj

Svetosavsku besedu, po blagoslovu episkopa Heruvima, ove godine držao je diplomirani teolog i veroučitelj iz Osnovne škole „Negoslavci” Miroslav Mišanović.

– U mojoj besedi je akcenat na ono što mi možemo danas da uradimo. Osvrnuo sam se na to zašto je Sveti Sava bitan za nas danas i šta mi konkretno možemo da učinimo, na prostorima gde živimo. Poruka svetosavlja je, pre svega, ljubav i oproštanje te mogućnost i trebovanje da se živi sa drugima u ljubavi – rekao je besednik Miroslav Mišanović.

U kulturno-duhovnom programu svečane Akademije, pored vukovarskog srpskog pevačkog društva „Javor”, učestvovale su vokalne solistkinje Jovana Serdar i Katarina Lukić izvođenjem etno pesama, a svojim nastupom program je uveličao Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” Vukovar.

Pored ove centralne akademije, praznik Svetog Save na našem području je proslavljen i u svim pravoslavnim crkvama i školama u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Predstavnici verskog, društvenog i političkog života i brojna publika

Pored brojnih meštana Vukovara i okolnih mesta programu su prisustvovali predstavnici ovdašnjeg verskog, društvenog i političkog života naše zajednice.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.