17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovar beleži odlične turističke rezultate u prošloj godini

4 min read

Pozitivne statističke podatke koji su ostvareni tokom prošle godine u Gradu Vukovaru, na konferenciji za novinare prestavili su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić. U odnosu na 2020. i 2021. godinu koje su bile obeležene pandemijom koronavirusa, u 2022. godini turizam i turističke aktivnosti su se vratile u potpunosti, rečeno je na konferenciji.

– Nabolja brojka koja opisuje tu situaciju ja priča o smeštajnim kapacitetima i ležajevima na području grada Vukovara, gde je 2015. godine bilo samo 17 smeštajnih objekata, danas ih brojimo 58, to je višestruko povećanje koje bi se kroz broj ležajeva moglo iskazati porastom od 563 ležaja na 1.054. Uz ostale podatke, gde smo po pokazateljima već dostigli rekordnu 2019. godinu, ono što raduje je da brojna priznanja dolaze u grad Vukovar i iz segmenta turizma – rekao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Podatke o broju dolazaka i noćenja iznela je direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić.

– Vukovar beleži porast u dolascima od 243%, a u noćenjima od gotovo 140%. Ako ove podatke posmatramo bez školskih ekskurzija, što znači turiste, goste, posetioce kojima je motiv dolaska bio drugi, beležimo rast u dolascima od 43,8% i u noćenjima od 33% što su izvrsni rezultati. Nakon dve pandemijske godine kada smo, kao i svi ostali, imali značajan pad vraćamo se na rezultate iz pre pandemijskih godina. Veseli nas i činjenica da, što se tiče noćenja turista u 2022. godini u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu beležimo povećanje od čak 5% u noćenjima – rekla je Marina Sekulić koja je ovom prilikom izjavila da je Dunavom prošle godine u Vukovar pristiglo 305 kruzera sa 29.607 putnika.

– Najviše putnika nam je bilo iz SAD-a što znači da nam se vraćaju turisti iz udaljenijih tržišta. Stižu gosti iz Kanade, sa nemačkog govornog područja, Franscuske i Velike Britanije. Za ovu godinu, prema najavama Lučke uprave, očekujemo minimalno ovaj broj pristajanja brodova u vukovarsku luku. I memorijalna mesta i muzeji se vraćaju na brojke od pre pandemije i tu beležimo veliki rast. Odlična potražnja za smeštajem i dolaskom u Vukovar rezultirala je otvaranjem novih devet smeštajnih objekata, najviše u jednoj godini od kada se razvija vukovrski turizam – rekla je Sekulićeva i podsetila da je Vukovar u 2022. godini proglašen jednom od tri najuspešnije kontinentalne destinacije gradskog turizma te pojasnila da je merenjem kvalitete i zadovoljstva gostiju kroz projekat integralnog upravljanja destinacijom utvrđeno da je ukupno zadovoljstvo gostiju Vukovara bilo veoma visoko – u bodovima – 93 od ukupnih 100.

Za ovu godinu Sekulićeva je najavila nastavak saradnje s kulturnim ustanovama u gradu, kao i nadopunjavanje i stvaranje postojećih programskih aktivnosti te obnovu zgrade Turističke zajednice u centru grada.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.