22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Osamnaesta Noć muzeja biće obeležena i u vukovarskim muzejima u petak 27. januara

4 min read

Osamnaesta po redu “Noć muzeja” biće otvorena u petak uveče. To je manifestacija koja je započela 2005. godine s nekoliko zagrebačkih muzeja koja je tokom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Ovogodišnju manifestaciju, nazvanu “Muzeji su važni”, bogatim programom obeležiće i vukovarski muzeji, rekla je u izjavi za naš radio Ruža Marić, direktorica Gradskog muzeja Vukovar.

– Upravo je to interesantna tema s obzirom da se kroz taj slogan iskazuje sve ono što su muzeji sposobni napraviti, da povezuju prostore, da povezuju vremena, da kroz svoje teme proučavanja čuvanja i prezentacije zapravo našoj javnosti govori o prošlosti, o budućnosti i o sadašnjosti  i upravo je na tu temu gradski muzej Vukovar zajedno sa Muzejom vučedolske kulture i Muzejom franjevačkog samostana napravio jedno povezivanje, koje će posetiocima, koji će obilaziti naše muzeje zapravo dati povoda za jednu igru kako bi u noći muzeja, u sva tri muzeja, pronašli tri motiva koja nas povezuju, a na taj način obišli sve te muzeje – rekla Marićeva i naglasila da će u “Noći muzeja” biti predstavljeni motivi koji se odnose kako na praistorijsko i istorijsko tako i na savremeno doba.

Gradski muzej Vukovar otvara ovogodišnju manifestaciju sa temom “Sto godina od rođenja Ive Robića”, poznatog hrvatskog pevača.

– Poznate pesme Ive Robića vrtiće se na izložbi gde će biti prikazan njegov životni rad, gostovanja, osvajanja brojnih nagrada, zlatnih ploča, a istovremeno će u perivoju Dvorca Eltz naš gost tenor iz Vinkovaca Josip Paulić, izvoditi pesme Ive Robića sa našom muzičkom školom kao i sa plesnim ansamblom Osnovne škole “Dragutina Tadijanovića”. Posetioci će imati prilike u našim svečanim dvoranama videti mlade plesače kako na muziku iz pedesetih i šezdesetih godina izvode svoje plesne pokrete – rekla je Marićeva te istakla da će posetioci, kroz obilazak stalne postavke muzeja, imati priliku da nauče nešto o vrednostima kulturne baštine Grada Vukovara.

– Jer će kroz različite postavke istorijskog dela etnologije videti raznolikost i bogatstvo kulturne baštine, a sigurno osetiti taj dan vrlo snažan emotivni poriv da imaju osećaj koliko je grad Vukovar bio važan kroz istoriju i koliko danas zapravo možemo biti ponosni na tu prošlost, ali isto tako i ponosni na sam Gradski muzej koji se nalazi u Dvorcu Eltz pa u daljnjim obilascima grada ponosni i na Muzej vučedolske kulture gde se nalaze izuzetno vredni predmeti i priče o stanovnicima Vučedola – istakla je Ruža Marić.

Za najmlađe će biti organizovana radionica upoznavanja sa tkanjem i tkalačkim stanom i muzička radionica.

– Na drugoj radionici koja je vezana za muziku, deca će moći da vide slike, vremenski hod, lentu vremena kroz istoriju muzike od praistorije sve do istorijskih vremena i današnjih dana. Biće to interesantna radionica na kojoj će se naši mladi sugrađani i upoznavati s vrstama muzike i instrumenata od praistorije do danas, a i sto tako moći izraziti i svoju ljubav prem određenim stilovima muzike koju oni danas rado slušaju – zaključila je Marićeva i pozvala sve da posete vukovarske muzeje koji će za vreme ove manifestacije biti otvoreni od 18 do 1 sat iza ponoći.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.