22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Opština Erdut povećala naknadu za novorođenče: Za prvo dete 500 € , za drugo 600 €, a za svako sledeće 700 €

3 min read

U okviru mera pronatalitetne politike, opština Erdut povećala je naknadu za novorođenčad čiji roditelji imaju prebivalište na području te opštine. Kako je rekao Đorđe Nešić, viši stručni saradnik za društvene delatnosti pri opštini Erdut, radi se o Odluci koja je na snazi dvadeset godina, ali od ove godine naknada je uvećana i različita kako za prvo tako i za svako sledeće dete.

– Ovog puta uzet je u obzir broj dece rođene u određenoj porodici tako da smo pozvali roditelje novorođene dece u 2023. godini da nam se prijave s napomenom da će jednokratni dar za prvo dete iznositi 500 evra, za drugo 600 evra, a za treće i svako sledeće dete 700 evra. Mi smo kroz dvadeset godina, periodično povećavali naknadu. Do sada nismo pravili razliku između broja dece u odrđenoj porodici, nego smo za svako novorođeno dete konkretno davali 3 hiljade kuna, što je nekih 400, evra – rekao je Nešić.

Za ostvarivanje ove naknade roditelji koji imaju prebivalište na području Opštine Erdut treba da prilože izvod iz knjige rođenih za dete, uverenje o prebivalištu za dete, fotokopiju štedne knjižice na detetovo ime, fotokopiju lične karte jednog od roditelja. Ukoliko im je novorođeno dete drugo, treće ili svako naredno onda treba da donesu i izvod iz knjige rođenih za prethodnu decu.

– Preduslov da se sve ovo ispuni je da roditelji, nakon što obave prikupljanje dokumenata u vezi Poziva iz županije gde im se automatski otvara štedni račun na ime deteta u poštanskoj štedionici, dođu u opštinu i predaju dokumente. To će sve biti rešeno u roku od 7 do 10 dana – rekao je Nešić te napomenio da je u planu aktiviranje opcije e-novorođenče tako da će ovaj postupak biti omogućen preko sistema e-Građani.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.