17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Poljoprivrednicima isplaćeno 220 miliona evra avansa za direktna plaćanja

2 min read

Isplata avansa u okviru direktnih plaćanja za proizvodnu 2022. godinu počela je 2. novembra 2022. godine. Potporu je primilo 101.637 poljoprivrednih gazdinstava koji su podneli Jedinstveni zahtev za potporu u 2022. godini i koji su ostvarili uslove prihvatljivosti nakon provedenih kontrola Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Kontrole koje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavlja pre same uplate avansa su u toku i to za manje od 1% ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava, a kojima će avans biti isplaćen po završetku kontrola, do kraja januara, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Za isplatu avansa poljoprivrednicima bio je osiguran iznos od 226,3 miliona evra, odnosno 70% odobrenog iznosa potpore, a sredstva su isplaćena za potporu po površini, odnosno za osnovno, zeleno, preraspodeljeno plaćanje i mlade poljoprivrednike.

Novac za ovu isplatu u celosti se refundira se iz Evropskog fonda za jemstva u poljoprivredi.

Preostali deo za potporu po površini za osnovno, zeleno i preraspodeljeno plaćanje te potpora za mlade biće isplaćena do kraja februara, najavili iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.