22/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na saborskom aktuelnom prepodnevu o opremanju školskih kuhinja i sufinansiranju vrtića

2 min read

Na aktuelnom prepodnevu, kojim je počelo redovno prolećno zasedanje Sabora, SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov pohvalila je uvođenje besplatnih obroka za sve učenike osnovnih škola. Ukazala je i na organizacione nedostatke i tehničke probleme i pitala ministra Radovana Fuchsa na koji način Vlada planira da reši te probleme.
Ministar Fuchs je rekao da je Vlada krenula u veliku reformu obrazovnog sistema koja će trajati do školske 2027./2028. kada bi sve škole u Hrvatskoj trebale biti opremljene sa školskim kuhinjama i trpezarijama, ali isto tako i učionicama, sportskim dvoranama i kabinetima.

– To je deo onoga što mi zovemo škola u jednoj smeni ili celodnevna nastava koja će trajati od ujutro do 15 časova, a u nekim školama do 17 ili 18 časova U 40 odsto škola nema školske kuhinje i trpezarija. Bili smo toga svesni, ali u želji da osiguramo jedan obrok za sve krenuli smo u taj program. U oko 60-ak škola taj obrok je kuvani, a u ostalim nutritivno vredan, ali hladan. Problem proširenja škola biće rešen do školske 2027./2028.godine. Do tada, kako postoji potreba u pojedinim školama za dodatnim osobljem ono se odobrava na dnevnom nivou, rekao je ministar Fuchs, odgovarajući na pitanje SDSS-ove Dragane Jeckov.

HNS-ovog Predraga Štromara zanimalo je hoće li se pomoći roditeljima u plaćanju vrtića, kako to stoji u programu rada Vlade za period od 2020.-2024., jer cene vrtića rastu.

Ministar Fuchs je odgovorio da je u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti predviđeno da se krajem prvog kvartala ove godine ide sa fondom izravnanja za dečje vrtiće iz kojeg bi se prema bonitetu opština, ponegde i u stoprocentnom iznosu, sufinansirali materijalni troškovi dečjih vrtića.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.