16/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Svečana akademija u Vukovaru povodom završetka mirne reintegracije bez predstavnika Srba

4 min read

Svečani skup povodom 25. godišnjice završetka mirne reintegracije, koji je u nedelju održan u Hrvatskom domu Vukovar, u organizaciji Grada Vukovara, protekao je bez političkih predstavnika ovdašnje srpske zajednice.

– Razloga za ovakvu odluku je mnogo, a odnose se pre svega na uskraćivanje prava i odnosa vladajuće strukture u gradu prema srpskoj zajednici i institucijama. Licemerno je istovremeno biti organizator ovakvog događaja i predstavljati se kao promoter mirne reintegracije, pre svega mira, tolerancije i zajedničkog života za Vukovar i celo ovo područje i biti vladajuća politička opcija koja uskraćuje stečena prava Srbima, koja je ista ta mirna reintegracija garantovala – navodi se u saopštenju koje potpisuju predsednik Gradske organizacije SDSS-a Vukovar i zamenik gradonačelnika Srđan Kolar i predsednik Zajedničkog veća opština i SDSS-ov većnik Dejan Drakulić.

Podsećaju da je na poslednjoj sednici Gradskog veća Vukovara u 2022. godini, suprotno amadmanu SDSS-a, vladajuća većina iz Statuta grada Vukovara izbacila mogućnost slobodne upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koje je stečeno kako u postupku mirne reintegracije, tako i Statutom grada Vukovara iz 2009. godine, dok još nije postojala obaveza uvođenja dvojezičnosti.

– Licemerno je boriti se juče protiv uvođenja dvojezičnosti kada je za to postojala zakonska obaveza i danas promovisati rezultate mirne reintegracije. Takođe, program akademije je organizovan tako da ni jedan vinovnik mirne reintegracije, niti jedan aktuelni predstavnik Srba i srpskog naroda nije predviđen da govori u ime svog naroda, a time nema ni mogućnost da se ukaže na aktuelne probleme i na one koje nisu rešeni ni posle svih ovih 25 godina (stambena problematika, registracija škola, proporcionalna zastupljenost, nepoštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i još dosta toga) – navodi se u saopštenju.

Organizatori ovog dešavanja, zaključuju u SDSS-u i Zajedničkom veću opština, “pokazali su da su politički neodgovorni i isključivi i, nažalost, ne pokazuju ni delić političke mudrosti i pragmatizma koje su imali tadašnji operativci dr.Vojislav Stanimirović i Ivica Vrkić u daleko težim i složenijim vremenima mirne reintegracije. S druge strane, gradonačelnik i vladajuća struktura isključivim stavovima prema vukovarskim Srbima negiraju rezultate mirne reintegracije i značaj i stalnost Erdutskog sporazuma i vode politiku koja ima jedini interes da uskraćuje prava Srbima, a pritom nema interesa da grade zajedničku budućnost svih građana grada Vukovara, kao što je to mirna reintegracija predviđala”.

Predstavnici SDSS-a i Zajedničkog veća opština u nedelju su ispred hrama Svetog oca Nikolaja u Vukovaru upalili sveće za sve vinovnike mirne reintegracije, koji više nisu među živima, ali i za zajedništvo i bolju budućnost svih građana Vukovara.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.