10/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

SNV postavio jumbo plakate povodom završetka mirne reintegracije i 25. godišnjice delovanja

5 min read

Postavljanjem jumbo plakata u više hrvatskih gradova s natpisom “Mir bez rata – reintegracija hrvatskog Podunavlja 15. 1. 1998.”, Srpsko narodno veće (SNV) nastavilo je svoju kampanju povodom obeležavanja 25. godišnjice delovanja, koju je osmislio stručnjak za komunikaciju i dizajner Boris Malešević.

Kroz samu SNV-ovu kampanju „Znate li šta radimo 25 godina?”, čiji deo su i spomenuti plakati, želimo širu javnost upoznati s onim što smo radili prethodnih 25 godina, s naglaskom na nekoliko najkrupnijih projekata koji su obeležili rad SNV-a i celu Hrvatsku, a mirna reintegracija je svakako jedan od njih, poručuju iz SNV-a.

Srpsko narodno veće (SNV) osnovano je pre 25 godina. Pravno uporište za njegovo osnivanje činilo je Pismo namere Vlade Republike Hrvatske o završetku mirne reintegracije područja pod prelaznom upravom UN-a iz januara 1997. godine. Veće sigurnosti usvojilo je Pismo namere i time je njegov sadržaj postao deo međunarodno ugovornih obaveza Republike Hrvatske. Na osnovu 4. članka Pisma namere najpre je osnovano „Zajedničko veće opština“ (ZVO) na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije, a potom je temeljem 9. članka osnovan SNV. Tako su Srbi u Hrvatskoj dobili dve vrste manjinske samouprave – jednu na regionalnom i jednu na nacionalnom nivou.

– U samim temeljima SNV-a rezultati su intenzivnog rada na mirnoj reintegraciji Slavonije, Baranje i zapadnog Srema kada je uspostavljen mir na teritoriji cele Hrvatske i kada počinje povratak izbeglica i povratnika. To je važna činjenica koja nas je odredila da smo od samih početaka angažovani na izgradnji mira u Republici Hrvatskoj – navode iz SNV-a.

Podsećaju da je tome prethodilo i usvajanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je definisao manjinska prava u novom formatu i zakonodavnom okviru uz nove sadržaje koji su bili osnova za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Republike Hrvatske kao prvog dokumenta kojim je otvoren put prema članstvu u Evropskoj uniji.

– Sve to nam daje za pravo da zaključimo upravo na dan Međunarodnog priznanja i mirne reintegracije, a nakon nedavnog ulaska Hrvatske u Schengen i u evrozonu, kako je SNV od samog početka učestvovao u procesu integracije Hrvatske u EU. Kroz samu SNV-ovu kampanju „Znate li što radimo 25 godina?”, čiji deo su i spomenuti plakati, želimo širu javnost upoznati s onim što smo radili prethodnih 25 godina, s naglaskom na nekoliko najkrupnijih projekata koji su obeležili rad SNV-a i cijelu Hrvatsku, a mirna reintegracija je svakako jedan od njih” ističu u SNV-u.  

Za sada je dizajnirano šest plakata koji će se postavljati do juna 2023. godine.

– Kampanja je krenula krajem 2022. i nastavila se s prvim danima 2023. godine, kada smo se prisetili godišnjice jednog od najznačajnijih događaja, organizovanog 2004. godine povodom pravoslavnog Badnjaka, na kojem je prvi put hrvatski premijer Ivo Sanader pozdravio tradicionalnim hrišćanskim pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi“. Tokom kampanje podsetićemo i na važnost ćirilice, kao jedne od najvažnijih komponenti identiteta Srba u Hrvatskoj te jednom od tri historijska pisma – uz glagoljicu i latinicu – kojim su se služili ili se i dalje služe slovenski narodi. Radimo na tome da se ćirilica primi kao pismo, a ne kao nešto drugo. Dakle, kao pismo koje je, kao i svako drugo, pre svega sredstvo sporazumevanja, a ne nesporazumevanja, kamoli sredstvo za razgraničavanje naroda ili stvaranje neprijateljstva u odnosima –  navodi se u saopštenju.

Izgradnja sećanja na ratna stradanja, bez obzira da li je reč o ratu iz 40-ih ili 90-ih godina, koja ne podstiče konfrontaciju nego pomirenje; ne podstiče produbljenje neprijateljstva, nego stvara pretpostavke za život dostojan sećanja, a istovremeno i rasterećenja od iskustava koje je rat proizveo ili ih proizvodi, naše su vrednosti koje posebno naglašavamo na dan mirne reintegracije – poručuju iz SNV-a.

Foto: SNV

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.