EDVU: Održana panel rasprava o mirnoj reintegraciji

U organizaciji Evropskog doma Vukovar i nemačke Fondacije Friedrich Ebert, a povodom obeležavanja 31. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25. godišnjice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u Gradskom muzeju Vukovar održana je panel rasprava “Biramo mir” o važnosti mirne reintegracije danas.

Uvodnu reč imale su Sonja Schrimbeck, direktorica fondacije Fridrih Ebert i Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Evropskog doma Vukovar.

– Evropski dom Vukovar je prepoznao potrebu da se o mirnoj reintegraciji govori više jer smo radeći na terenu zaključili da se o mirnoj reintegraciji ne govori dovoljno i iz tih razloga potičemo javne dikusije kako ovde u Vukovaru tako i u Zagrebu. Ono što je značajno je da su javne diskusije prvo bile organizovane sa direktnim učesnicima odnosno nosiocima ovog procesa u prvih nekoliko godina. Nakon toga se radilo sa naučnicima, radilo se i na istraživanju, a u zadnjih nekoliko godina radimo sa građanima. To znači da su svi svedoci vremena uključeni u diskusiju i govore iz svoje perspektive – rekla je Antunović Lazić te istakla da je poznato da mirna reintegracija nije u svim delovima prošlosti bila okarekterizovana kao pozitivan proces.

– Sačuvati ljudske živote svakako je značajna stvar, ne ispaliti niti jedan metak i ipak dovesti teritoriju u granice koje su i bile zacrtane je takođe velika stvar i iz tih razloga mislimo da se o mirnoj reintegraciji treba govoriti jednako kao i o vojno redarstvenim operacijama – istakla je Antunović Lazić.

U okviru Panel diskusije prikazana je projekcija HRT-ovog filma “Biram Vukovar” kroz lične priče građana, a protagonisti filma su Biljana Gaća, aktivistkinja iz Vukovara i Duško Simić iz Knina. Budući da je tokom rata studirao u Beogradu, tamo je i ostao, a posredstvom UNHCR-a 1997. godine se vratio u Hrvatsku, tačnije na Korčulu odakle je njegova supruga Jakica Simić. Nakon 7 meseci provedenih na Korčuli, gde nisu imali posla, odlučili su da se dosele u Vukovar.

– Za kratko vreme sam pronašao posao, a par meseci nakon toga i supruga je pronašla posao, tako da smo odabrali Vukovar za naš grad. Kad smo dolazili, došli smo jednom vrstom i podozrenja i zebnje i zapravo nismo ni znali šta nas očekuje, ali ovde smo već punih 25 godina, a kako stvari stoje ovde ćemo i ostati. Kad je počeo raspad Jugoslavije bio sam 21-godišnji student, a sve do svoje 30. godine sam živeo u nekom ratnom okruženju. Direktni učesnik rata nisam bio, budući da sam bio student, ali svaki dan sam se susretao sa ratom kroz medije i vesti o stradanju prijatelja i slično tako da smo, u svakom slučaju, jedva čekali neku vrstu mira. S obzirom šta smo sve prošli i ovakav mir je bolji od bilo kakvog rata – rekao je Duško Simić, protagonista filma “Biram Vukovar”.

U panel raspravi se putem video poziva javio Adis Ahmetović, zastupnik u nemačkom parlamentu Bundestagu, koji je poručio da trebamo slaviti i birati mir. Prisutnima su se obratili i Hana Gelb – novinarka HRT-a te hrvatski istoričar Nikica Torbica. Moderkatorka rasprave bila je slobodna novinarka Brbara Matejčić.

– Mislim da je posebnost ovog filma što se govori s nivoa svakodnevice, dakle da se ti veliki istorijski događaji i veliki dogovori kao što je bila mirna reintegracija, nešto o čemu kasnije čitamo kao o velikoj istoriji, ovde prelamaju preko života ljudi koji su to proživljavali. Mislim da je ta perspektiva specifična – rekla je novinarka Barbara Matejčić.

S.M.

Izvor foto: Evropski dom Vukovar