22/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održan program “Skup audiofila” o tamburaškoj muzici

3 min read

U organizaciji Srpskog kulturnog društva održan je prvi ovogodišnji program “Skup audiofila u večeri vinila”. Program koji je pripremio vokalni solista Živojin Jergić posvećen je tamburaškim pesmama nastalim s one strane Dunava, nazvan je “Tambura kao odraz duše Vojvodine”.

– Bio sam u emotivnoj krizi kada sam pričao o Jovi Perajliću koji mi je bio pobratim i prijatelj koji je izuzetan pevač i čovek. On ima 115 snimaka u Radio Novom Sadu, gde a i ja imam preko 100 snimaka. Setio sam se mnogih drugih pevača, dobrih ljudi. Setio sam se Janike Balaža, Stevana Kormanjoša zvanog Pišta s kojim sam puno toga radio. Upućivao me na koji način da se obraćam publici. Setio sam se Antuša Gabrića, harmonikaša s kojim sam sarađivao i pravio ploču koju smo večeras slušali. Ovaj život nije toliko dug da bi čovek celo vreme tugovao, treba da se veselimo. Mi koji smo ostali, daćemo svoj dug prema onima kojih nema, da se ne zaboravi ono što je vredelo i što uvek vredi – rekao je Živojin Jergić dugogodišnji član vukovarskog pododbora SKD-a “Prosvjeta”.

Na gramofonu su puštane ploče sa pesmama poznatih tamburaških legendi poput Save Vukosavljeva, Nade Vodeničar, Aleksandra Dejanovića, Tamburaškog orkestra Radio Televizije Vojvodine Novi Sad i najveće legende ove vrste muzike Zvonka Bogdana kao i Janike Balaža i orkestra “Osam tamburaša”.

– Sve sam snimke uglavnom napravio sa Janikom Balažom. Budući da je Janka prerano umro, sam 61 godinu onda sam radio sa Cvetom Sladićem Čičom. S njim sam radio jako dobre snimke, on je bio šef orkestra Radio Novog Sada. Pre dve godine sam snimio osam snimaka za jedan dan i ne znam da li ću još snimati, ali ono što sam ostavio iza sebe ima svoj trag i to mi niko ne može oduzeti, na moje zadovoljstvo, a verujem i zadovoljstvo dela publike – rekao je Živojin Jergić koji je svojevremeno bio član Tamburaškog orkestra Radio Televizije Vojvodine Novi Sad.

– Hteo sam da obratim pažnju široj javnosti ovog kraja na tamburu kao instrument koji je naizgled naivan. Izgleda prosto, ali je izuzetno zahtevan za sviranje. Kad je čovek u ovom turbulentnom vremenu bombardovan sa raznim informacijama i tehničkim dostignućima, treba mu nešto da odmori dušu, a ja sam to pokušao da uradim. Drago mi je da je bila dobra posećenost i što su ljudi zadovoljni – rekao je Jergić nakon programa i najavio da još ovakvih večeri koje će biti posvećene tamburaškoj muzici.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.