22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Grad Vukovar finansijskim sredstvima širi kapacitet DV Vukovar 1

3 min read

Grad Vukovar je u saradnji s Razvojnom agencijom Vukovar te Dečjim vrtićem Vukovar 1 putem EU sredstava osigurao oko dva i po miliona kuna, odnosno 325 hiljada evra bespovratnih sredstava za proširenje kapaciteta vukovarskih vrtića.

– Sredstva su iskorištena kako bi se nadogradila dva objekta: Centralni objekat i objekat na Mitnici. S tim proširenjima otvoreno je 40 novih mesta za decu s područja Grada Vukovara koji će na taj način dobiti dodatnu mogućnost odgoja, edukacije i socijalizacije – rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Penava.

Kako je istakao gradski pročelnik za obrazovanje Darko Dimić proširenje kapaciteta vukovarskih vrtića samo je jedna od mera čiji je cilj poboljšanje standarda u vrtićima i školama.

– Grad Vukovar je u ovoj godini izdvojio 29,3 miliona kuna za obrazovanje. Povećanje je u prošloj godini bilo 25,27 što je za 3,6 miliona više u odnosu na prošlu godinu. Brigom za decu pomažemo i njihovim roditeljima da deca dok su roditelji na poslu budu na kvalitetnom i sigurnom mestu što će i ovo proširenje vrtića omogućiti. To je mera u koju ulažemo veliki napor, što se vidi iz priloženih finansijskih sredstava. Grad i dalje zadržava određene cene, tu smo konkurentni i trudimo se pomoći i deci i roditeljima u očuvanju standarda – rekao je Dimić.

U Dečjem vrtiću Vukovar 1 danas je 642-je dece, rekla je direktorica ove ustanove Mirjana Kulić.

– Nismo svima mogli primiti zahtev tako da imamo 30-ero dece na čekanju, a otvaranjem ove dve grupe rešićemo taj gorući problem – zaključila je Kulićeva.

Cena vrtića koju plaćaju roditelji za jedno dete iznosi 490 kuna, za drugo 410, a za treće i svako sledeće dete vrtić je besplatan. Na novinarsko pitanje planira li Grad Vukovar povećanje cene boravka dece u vrtiću s obzirom na poskupljenje energenata i hrane, gradonačelnik je odgovorio da će moguća korekcija cena zavisiti od prihoda i rashoda, ali da je cilj zadržati postojeću cenu.

D.Z.

Foto: Grad Vukovar

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.