RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Centar za mlade Dalj zaposlio 15 žena koje brinu o 90 korisnika, starijih i nemoćnih iz Dalja

4 min read

Centar za mlade Dalj, u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad Osijek i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Osijek, provodi projekat “Zaželi posao kojim pomažeš sebi, ali i drugima – Zaželi III”.

U sklopu ovog projekta od 1. decembra 2022. godine na određeno vreme i period od šest meseci zaposleno je 15 teže zapošljivih žena na poslovima pomoći u kući. Novozaposlene žene brinu o 90 korisnika, starijih i nemoćnih osoba iz Dalja, rekla je na početnoj konferenciji projekta u prostorijama Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut Milica Sevkić, voditeljka projekata u Centru za mlade Dalj. Ovom udruženju to je drugi odobreni projekat iz programa zapošljavanja žena “Zaželi”.

– Sve novozaposlene žene su starije od 50 godina i pripadaju ciljnoj grupi koja je navedena u programu zapošljavanja žena “Zaželi”. To su žene koje su bile bez posla duže vreme i prijavljene na Zavod za zapošljavanje. One brinu o 90 korisnika u naselju Dalj. Rade nešto više od mesec dana i zadovoljne su, kao i korisnici o kojima brinu. Na području opštine Erdut i naselja Dalj živi pretežno starije stanovništvo. Živimo u ruralnom području pa je starijim osobama svaka pomoć dobrodošla, pogotovo što većina mladih ljudi, njihove dece i unučadi živi u gradovima, daleko od njih pa im je potrebna pomoć, da bi ostali u svojim domovima – rekla je u izjavi medijima Milica Sevkić.

Prvi put na programu “Zaželi” zaposlena je 57-godišnja Olgica Ilinčić iz Dalja.

– Budući da je i suprug nezaposlen ovaj posao mi puno znači. Bila sam nezaposlena od 1991. godine. Sada sam u godinama kada je teško pronaći neki drugi posao – priča Olgica.

Nešto starija, 60-godišnja Nada Čordašić, radila je na poslovima pomoći u kući i ranije, u prethodnim fazama ovog programa.

– Sve je super. Srećni su i naši korisnici, a i mi, zaposlene žene. Njima treba pomoć, a nama treba plata. Kao i sve novozaposlene žene brinem o šest korisnika, odlazim na poštu da platim račune ili u apoteku po lekove. Nekom treba i priprema obroka. Obavljamo i poslove čišćenja u kući i sve drugo što im je potrebno – napominje Nada.

Ukupna vrednost projekta je približno 738 hiljada kuna, odnosno 98 hiljada evra bespovratnih sredstava iz Evropskog socijalnog fonda.

Na području Opštine Erdut od 1. decembra, u sklopu programa “Zaželi”, zaposleno je ukupno 45 žena, koje brinu o 270 korisnika. Oba projektna predloga, za Centar za mlade Dalj i Opštinu Erdut, koja je zaposlila još 30 žena, izradio je Preduzetničko razvojni centar Opštine Erdut – Lokalna razvojna agencija sa sedištem u Dalju na čijem je čelu Bojana Orsić.

– To je program koji je na području Opštine Erdut polučio dobre rezultate. Budući da sam i ja generacija 50+ posebno mi je drago što sam kroz pisanje ovog projekta uspela da pomognem ženama koje su dugotrajno nezaposlene i već zašle u godine kada je i nekakva dodatna edukacija teška, kada je teško pronaći posao i doći do penzije. Taj program će dobiti svoj nastavak u Evropskom socijalnom fondu plus (ESF +) i očekujem da ćemo do kraja godine pisati novi projektni predlog – poručila je Orsićeva.

D.Z.

| Newsphere by AF themes.