10/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Konverteri za valute podeljeni penzionerima u Humanitarnom udruženju “Duga”

4 min read

Osobama starije životne dobi u Humanitarnom udruženju “Duga” danas su podeljeni konverteri za preračunavanje valuta. Akcija je organizovana u sklopu programa podrške za aktivno i srećno starenje “Godine nisu važne” koji finansira Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike.

Konvertere je podelila Tanja Popović Filipović iz Centra za informisanje i zaštitu potrošača Osijek koja je istakla da se građani trenutno nalaze u izazovnom periodu.

– Ono na čega želimo obratiti pažnju je da su jedna od bitnih ranjivih grupa i osobe starije životne dobi, zato je Hrvatska narodna banka, a u svrhu provođenja programa, osigurala 300 konvertera za jednostavan preračun iz jedne u drugu valutu, kako bi osobama starije životne dobi olakšalo odlazak u trgovinu ili plaćanje usluga i slično. Smatramo da su penzioneri, uz neke druge grupe, izuzetno ranjivi, njihova primanja su mala, a ova poskupljenja će direktno uticati na egzistencijalnu krizu gde se neće moći zaokružiti mesečna potrošačka korpa. To je sve izazovno, ali ovo je mali korak da se olakša penzionerima, da svi skupa prebrodimo taj period – rekla je Popović Filipović koja je ujedno pozvala i druga udruženja koja deluju na području Vukovara da im se obrate kako bi podelili ostale konvertere i razgovarali sa građana o izazovima prilikom uvođenja nove valute.

– Naša organizacija, uz program u sklopu kojeg danas delimo koji se zove “Godine nisu važne”, provodi i program “Tajni kupac” koji je vezan uz dvojno iskazivanje cena, uz nelojalno zaokruživanje, ali isto tako pratimo i povećanje cena na tržištu roba i usluga. Mi si kao nevladina organizacija postavljamo pitanje: šta je poskupljenje zbog inflacije koja nam je prisutna, a šta je nekorektno poskupljenje koje je uvedeno zbog evra? Očekujemo daljnje reakcije Vlade da vidimo šta će se s tim desiti jer od 1. januara imamo ogroman broj roba i usluga koji su nam poskupili – kaže Popović Filipović.

Konverter valuta

Konverter za valute dobila je penzionerka Ana Tetkov iz Borova naselja.

– Gospođa Tanja nas je podučila neke stvari, naučili smo o pretvaranju evra i to mi je baš drago. Pratim sve što mogu tako da sam za to da nešto još naučim. Imam ja digitron, ali kad vam neko lično pokaže to je ipak drugačije. Još nisam ništa kupovala evrima, ali se nadam da će mi konverter u tome pomoći – rekla je u izjavi medijima penzionerka i volonterka Humanitarnog udruženja Duga, Ana Tetkov.

Centar za informisanje i zaštitu potrošača iz Osijeka zaprimio je pozive sa područja Vukovarsko-sremske županije. Javili su im se penzioneri koji su zabeležili povećanje cena od 30 do 40 % što je previše s obizrom na njihova primanja.

– Mi kao nevladina organizacija, imamo jedino mehanizam da kao građani prijavimo Državnom inspektoratu poskupljenja ili na našoj stranici da postavimo mesečni izveštaj iz kojeg je vidljivo da li je nešto poskupilo ili ne. Nemamo pravne mehanizme protiv toga tako da očekujemo reakcije Državnog inspektorata da provere izveštaje i provere ima li nekih osnova za postupanje kada su u pitanju određene robe i usluge. Očekujemo od inspekcija da odrade svo deo posla i da kažu: ovaj trgovac je nekorektno povećao cene i doveo je potrošača u položaj koji je štetniji, u koji potošač ne bi bio doveden da nije uveden evro – pojasnila je Popović Filipović.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.