U Borovu obeležen badnji dan i dočekan Božić

Tradicionalnim paljenjem badnjaka juče je u Borovu počelo proslavljanje božićnih praznika. Vernici su se u velikom broju okupili u crkvenoj porti Hrama svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Nakon svete liturgije starešina hrama jerej Dragan Serdar poželeo je svim vernicima, koji su se okupili u velikom broju, srećan Badnjak.

– Nakon dve godine raznih iskušenja sa kojima smo se svi zajedno globalno susretali, ove godine čini mi se da se vraćamo na ono proslavljanje Badnjaka kako smo mi ovde u Borovu naučili, a verujem da je tako bilo večeras i u mnogim našim mestima gde živi naš srpski pravoslavni narod. Puno mi je srce kako je bila i puna ova naša porta u crkvi kada sma video ovaj naš narod sabran, posebno ovu našu dečicu koja su se okupila da bude slava Bogu, da se radujemo. Ovo su momenti kada treba da se naša srca ogreju kako je i ova vatra ovde u našoj porti gorela večeras i , da otvorimo naša srca da se u njih useli ljubav Božja, jer samo tako, ako budemo svedočili ljubavlju, u okruženju u kom živimo, bićemo zaista istinski svedoci da smo Hristovi i da je Hristos naš – poručio je otac Serdar.

Posvećenje Badnjaka u borovskom hramu

– Dok je ova korona vladala, nisam ovde bila dve godine, a inače dođemo u crkvu da se obavi paljenje Badnjaka i sve ostalo.Trpeza je posna, priprema se što više vrsta jela. Tako sam nasledila od roditelja pa tako i ja nastavljam. Pripremim pasulj, krompir satalu, ribu, pečenu bundevu, pitu i suvo voće. Nek je svima srećno i berićetno u ovoj godini – poručila je meštanka Borova Dragica Arbutina.

Drena Nedić Badnjak obeležava u krugu porodice.

– Posle crkve u kuću se unosi badnjak i onda se poslavlja posna trpeza to obično bude riba, posni pasulj, posle i baklava – rekla nam je Drena Nedić iz Borova.

U organizaciji proslave badnjaka, duži niz godina, učestvuje Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo. Nakon večernjeg bogosluženja, u crkvenom dvorištu je zapaljen badnjak, a zatim je u organizaciji Opštine Borovo usledio vatromet. Ispred Hrama Svetog Stefana članovi Udruženja Plavi Dunav pripremili su za posetioce kuvano vino i čaj, a Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine poslužilo je kuvanu rakiju.

S početkom u 23 časa služeno je i Božićno jutrenje.

Sveta tajna miropomazanja obavljena u toku Božićnog jutrenja

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve dočekan je praznik Rođenja Hristovog. Svečano je bilo i u hramu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Borovu, a tim povodom starešina hrama jerej Dragan Serdar uputio je čestitku.

– Bogomladenac neka se useli u srca naša i neka se useli u domove naše, da nam se porodice očuvaju kako smo čuli danas, kako je Patrijarh poručio sa svim arhijerejima naše crkve, da čuvamo porodicu kao najveću svetinju koju imamo. Zemlja kojom hodimo je puna iskušenja svaki dan se susrećemo sa raznim izazovima. Porodica je ugrožena braćo i sestre, treba da se molimo Bogu da nam gospod Bog pomogne da se sačuvamo u svim ovim iskušenjima s kojima se susrećemo svakodnevno i mi ovde u našoj sredini, a i u celom svetu. Neka bi gospod Bog podario svima dobro zdravlje dobru volju, mir, slogu i ljubav u vašim srcima i vašim domovima i da na taj način budemo istinski svedoci da smo zaista Hristovi i da je Hristos sa nama. Mir Božji Hrists se rodi! – poručio je starešina borovnskog hrama Dragan Serdar koji je ovim putem pozvao vernike na obeležavanje praznika Sabora presvete Bogorodice (8.januara) i Svetog Stefana (9. januara), zaštitnika našeg mesta. Liturgije na ove praznike počinju u 9 časova.

– Božić proslavljamo u krugu porodice. Doći će mi unuk, sin i snaja na ručak. Na prazničnoj trpezi bude svega: voća, suhomesnatih proizvoda, pečeno prase, sarma, najbogatiji ručak tada mora biti, jer kažu, ako je bogat Božić onda je bogata i godina – priča Slavoljub Lazić iz Borova.

– Kod nas je običaj da doručak ranije bude. Za ručak pripremam pečenicu, na stolu obavezno mora da bude glava sa jabukom, suvi sir, supa, sarma, pečenje, kao i kolači i torte. Nek je svima srećno i berićetno u ovoj godini – poruka je koju je poručila svim meštanima Borova Dragica Arbutina.

S.M.