26/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Novogodišnji sajam u Dalju okupio lokalne proizvođače i veliki broj dece i posetilaca

3 min read

U Dalju kod Vinskog muzeja danas je održan Novogodišnji sajam, uz besplatnu podelu kuvanog vina, čaja, slavonskih kobasica, slanine i langošica.

U organizaciji Sajma, koji se ove godine održava po peti put, pored glavnog organizatora Centra za mlade Dalj učestvovali su Turistička zajednica Opštine Erdut, komunalno preduzeće “Čvorkovac” iz Dalja, Mesni odbor Dalj, Preduzetničko-razvojni centar Opštine Erdut, Udruženje penzionera i oštećenih penzionera opštine Erdut i Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Dalj.

Po rečima Milice Sevkić iz Centra za mlade Dalj program je prilagođen prvenstveno najmlađim posetiocima.

– Deca su na školskom raspustu, a oni su nam nam najvažniji gosti i učesnici sajma. Imamo i iznenađenje za naše najmlađe, Dalal maskote iz Osijeka. Ove godine su nas posetili crtani likovi Fozen, Spiderman i Miki Maus u novogodišnjem izdanju. Upriličen je i nastup mališana Dečjeg vrtića “Mali princ” iz Dalja. Imamo i bogatu gastro ponudu lokalnih proizvođača – rekla nam je Sevkićeva.

Načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić zadovoljan je odazivom meštana.

– U duhu ovih praznika pokušavamo da oraspoložimo prvrenstveno naše najmlađe, a onda i meštane svih naših sela. U Aljmašu, Erdutu i Bijelom Brdu podeljeni su paketići za svu našu decu, a za decu iz Dalja podela paketića organizovana je danas u Domu kulture u Dalju. Ove godine smo obogatili sadržaje za decu, došao nam je i Deda Mraz, a manifestaciju prati i bogata ponuda hrane i pića – ističe načelnik Vesić.

Na sajmu se ove godine predstavilo 12 lokalnih proizvođača, među kojima po prvi put i Mijo Nemet iz Dalja.

– U ponudi imamo kompot i slatko od jabuka, pekmeze i džemove od kojih bih izdvojio pekmez od smokve. I u Slavoniji rađa smokva i to jako dobro. Imamo i “kiseli” program, od kiselog kupusa do turšije. Sve je pravljeno po tradicionalnoj recepturi. Iako smo na selu, toga je danas sve manje, a odrasli smo na takvoj hrani – priča Nemet.

Sajam je posetila mlada majka Olja Al-Hasan čije je dete dobilo paketić.

– Mi živimo u Dalju i stalno dolazimo na ovakve manifestacije. Proteklih godina bila je pauza zbog koronavirusa, ali se sada nastavilo. Sve je odlično – kaže Olja.

U sklopu Novogodišnjeg sajma u Dalju posetioci su mogli obići i štandove sa ručnim radovima.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.